Co neděláš srdcem, tak nedělej. “Dělat, co mě baví. V místě, které mě baví. S lidmi, které mě baví. Myslím, že je důležité si klást tyhle tři otázky, pak najdeme odpověď,” přibližuje Ing. arch. Markéta Trubáčková filozofii tvorby a práce při budování originální keramiky Maříž. Jaký je příběh keramiky Maříž? Jaký má názor na dnešní architekturu? Co jí přivedlo do Maříže? Proč zapomínáme na lokální místa? Jak obnovovat obce a lokální ekonomiku? Jak pohlíží na proces globalizace? Rozhovor s architektkou, podnikatelkou a tvůrkyní Ing. arch. Markéta Trubáčková. Prosíme, podpořte rozhovory, živé vysílání a rozvoj natáčení v regionech. Číslo účtu: 12122128/2010.

Staňte se členem 🇨🇿INOVACE REPUBLIKY – podpořte pravidelně tvorbu a rozvoj vysílání v regionech:    / @inovacerepubliky  

Co je to Maříž? Odpověď na na první pohled banální otázku se může při pohledu zblízka stát překvapivou. Maříž je místo. Vesnice „na konci světa“, na trojmezí Čech, Moravy a Rakouska, do které 30 let nesměl nikdo vstoupit protože ležela příliš blízko rakouských hranic. Maříž je místo se silným geniem loci. „Maříž, intenzivní pocit krajiny, v níž jsme prožili mnoho generací“ – Václav Cílek

Maříž je keramika plná barev, snů a fantazie, jejímž duchovním otcem je akademický malíř Kryštof Trubáček, který ji pojmenoval po tomto místě, které s přáteli objevil a začal zde tvořit. Maříž je oáza, kulturní a turistické centrum, obklopené čistou přírodou a spoustou historických památek. Jsme malá řemeslná manufaktura a restaurace na pomezí Čech, Moravy a Rakouska v bývalém pohraničním pásu. Vyrábíme ručně točenou a autorsky malovanou keramiku, vaříme z lokálních surovin a obnovujeme vysídlené a zdevastované pohraničí. Našim cílem je ekonomická, sociální a ekologická udržitelnost firmy a záchrana takřka zaniklé vesnice.

Maříž, autorskou originální keramiku založil v roce 1991 ak.mal. Kryštof Trubáček, který tím svou keramickou tvorbu zakotvil na konkrétní místo. Jeho vizí byla od počátku záchrana vysídlené vesnice, která mu svým duchem učarovala a vytvoření harmonického udržitelného prostředí pro kreativní autorskou tvorbu v čisté přírodě.

Vizi Kryštofa Trubáčka realizujeme od roku 2000 v Oáze Maříž, kde provozujeme kreativní keramickou dílnu, restauraci a ubytování. V místě vyrabovaném, sociálně mrtvém, bez infrastruktury, bez dostatečné elektřiny, kanalizace, telefonu a později internetu to není lehké. Vaříme z lokálních a často zároveň i biosurovin, dlouhodobě rozvíjíme příhraniční spolupráci s místními rakouskými biofarmáři. Vzhledem k tomu, že jsou naše aktivity ovlivněny se sezónností (v létě jsme oblíbenou turistickou destinací, naopak v zimě je obec i okolí prázdná), usilujeme o celoroční provoz i v Praze. Naše 100% ruční, české výrobky dodáváme do různých výtvarných galerií po celé republice i v zahraničí

Natočeno 28.6. 2023 v Maříži, Slavonice 💫🇨🇿 Podpořte přípravu rozhovorů a diskuze na téma “vize z krize” nebo se staňte členem Inovace Republiky. Rádi bychom více natáčeli v regionech inspirace, příběhy a veřejné akce ve stylu moderovaného dialogu ke stále více polarizované společnosti. Číslo transparentního účtu: 12122128/2010. Do poznámky napište “DAR”.

Inovace Republiky – Snažíme se přinášet spolupráci při hledání nových cest, sdílení myšlenek a podporovat kreativní diskuzi, která má přispívat k většímu porozumění a jednotě mezi lidmi. Cílem je vytvářet otevřené prostředí, sdílet vize, inspirovat se a postupně tak vytvářet ideovou základnu k vědomé transformaci společnosti.

Více informací, audio podcasty, newsletter, články, akce na www.inovacerepubliky.cz. Připravujeme knihu Inovace Republiky.