Když ji miluješ… aneb o slasti podnikání

Toto je druhý díl volné řady o královských cestách v podnikání s Petrem Kovaříkem (Steiner Kovarik Pražská čokoláda) a Janem Bílým (www.janbily/cesta).

„Nemálo českých podnikatelů zlikvidovalo ty české klenoty, ke kterým se dostali. Na druhou stranu některé korporace ty klenoty dokázaly i vyleštit…“, říká Jannis Samaras (Kofola a.s.) na provokativní Janovu úvodní skepsi vůči korporacím. Nicméně v dalším průběhu rozhovoru se dostáváme k hodnotovému pojmu, který má větší šanci v menších a privátních firmách, než v koncernech. Je jím SOUNÁLEŽITOST.

Právě pocit sounáležitostí patří k nejviditelnějším výsledkům metody systemických konstelací, ale hraje i velkou roli ve firmách, které jsou ještě přehledné, kde se lidé ještě znají a kde (teď přijde onen známý slogan na řadu) „milují své podnikání“. Což, přiznejme se to, zní v byznysu pořád trochu divně.

A to už je také i jedna z možných odpovědí na velkou, ale málokdy vyřčenou otázku mnoha majitelů firem. Otázku, kterou si kladou především v těžších časech, kdy se ekonomika nevyvíjí tak, jak bychom předpokládali, nebo když firmám stát a jeho úředníci hází klacky, klády a břevna pod nohy.

Tak otázka zní: Proč to vlastně dělám? A odpověď by mohla být: Když to miluješ, tak to prostě neřešíš. A možná, že láska (nebo aspoň radost z tvoření) nakonec i nejlépe prodává.

 

Přejeme krásnou zábavu. Petr Kovařík (https://www.steinerkovarik.com/)

a Jan Bílý (www.janbily.cz/cesta/)

 

#jakechcescesko ??? #jakychcessvet ??? #kofola #janbily #steinerkovarik