Prokrastinace je něco, s čím se setkal snad každý z nás. U mnoha lidí se velmi často opakuje.
Dochází poté k vršení úkolů a v konečném důsledku i k podráždění z toho, že jsme nezvládli vše, co
jsme měli. Proto vám přinášíme 6 tipů, jak neprokrastinovat, ale také 6 důvodů, proč prokrastinovat. Protože i to je velmi důležité.

  1. Stanovte si cíle a úkoly
    Pro zabránění prokrastinace je velmi důležité stanovit si cíle pro každý den. Učiňte tak nejlépe hned ráno, abyste věděli, co vás čeká a co je opravdu nezbytné dokončit. Poskytněte si dostatek času na dokončení důležitých úkolů, abyste nebyli nervózní. Budete se tak lépe soustředit a snadněji se vyhnete prokrastinaci.
  2. Vytvořte si plán
    Zkuste si sestavit denní, týdenní a měsíční plán toho, co byste rádi udělali, zvládli a dokončili. Pokuste se také stanovit si reálný termín, kdy byste byli rádi hotoví. Tento plán vám pomůže se držet vašich úkolů a plánů.
  3. Změňte prostředí
    Může se stát, že vám stávající prostředí na práci nebude vyhovovat, zkuste jej proto změnit, pokud to jde. Opusťte kancelář a jděte do zasedací místnosti nebo pracuje v relaxační zóně. Doma zkuste pracovat například v kuchyni. Někdy tato drobná změna dokáže zázraky.
  4. Odpočiňte si
    Občas hraje důležitou si pořádně odpočinout. Unavená mysl má větší tendenci prokrastinovat. Proto vřele doporučujeme se vyspat a poskytnou dostatečný relax své mysli.
  5. Úkoly si rozdělte na menší části
    Lépe se vám bude pracovat, pokud si velké úkoly rozdělíte na menší. Soustřeďte se na dokončení každé této menší části. Tento postup vás udrží motivované a pomůže vám překonat případné vnitřní bloky, které vás mohou při plnění úkolů brzdit.
  6. Zbavte se rušivých prvků nebo je alespoň omezte
    Jestliže vás něco ruší, pokuste se hluk či rušivé prvky omezit. Vypněte si telefon, nebo jej dejte na tichý režim, přesuňte se na místo, kde vás nikdo rušit nebude. Vezměte si sluchátka a pusťte si motivačníhudbu.

I prokrastinace má své pozitivní stránky. Představíme vám 6 důvodů, proč je občas nezbytná.

  1. Stimuluje kreativitu
    Zdá-li se vám, že se vám nedaří přijít s novými nápady, může vám pomoci poskytnout si přestávku od práce. Vydat se například do restaurace nebo nejlépe projít se do parku. Změňte prostředí, povzbudíte tak svoji mysl a jistě přijdete na něco zajímavého. Obyčejně tak získáte nadhled a najdete nový způsob, jak si s úkolem poradit.
  2. Posílí vaše sebevědomí a motivaci
    Pakliže jste právě zažili něco náročnějšího, je dobré si odpočinout a uvědomit si, co jste zvládli.
    Poskytněte si určitý čas na uspořádání myšlenek. Krátká přestávka vám pomůže motivovat se do
    dalších úkolů. Může se stát, že až se vrátíte opět ke své práci, budete se cítit svěží a připraveni na další úkol, což posílí vaše sebevědomí.
  3. Zabrání syndromu vyhoření a vnitřnímu přepětí
    Věnovat se jen práci a dokončování úkolů má neblahý vliv na naše psychické zdraví. Je proto potřeba si dopřát dostatečný čas na odpočinek a relaxaci. Uvolnit tělo i mysl. Odpočinek vám může pomoci
    vyrovnat se s náročnými úkoly, dopřát si trochu klidu, uvolnit svaly a mysl. Z dlouhodobého hlediska je tento přístup k nezaplacení.
  4. Pomáhá vyvážit pracovní a osobní život
    Snažíte-li se vyvážit svůj pracovní a osobní život, prokrastinace je dobrým způsobem, jak se vám může podařit nastolit mezi těmito dvěma životy rovnováhu. Například pakliže jste pracovali celý týden přesčas, dopřejte si v sobotu, i přesto, že jste měli naplánované domácí práce, volno a nechte se unášet momenty, které vás skutečně těší.
  5. Usnadňuje hledání nové perspektivy
    Když se soustředíte jen na jednu věc, často se stane, že se dostanete do slepé uličky, z níž mnohdy ani nevidíte cestu ven. Může se to týkat i hledání nových řešení. Pakliže prokrastinujete a zaměříte se třeba i na jinou činnost, můžete si rozšířit váš pohled na danou věc a objevíte nové možnosti řešení.
  6. Odhalí vaše priority
    Odložíte-li něco opravdu důležitého na později, vytvoří se vám prostor pro vaše myšlenky a odpočinek mysli. Může se stát, že se uvolníte natolik, že vám tato chvíli pomůže si uvědomit, na čem vám opravdu záleží a co je pro vás důležité. To přece není k zahození, že?