Možná nečtete, protože vás to nebaví. Možná nečtete, protože nemáte čas. Možná nečtete, protože vás to prostě ani nenapadlo, že byste mohli… Pokud jste ten typ člověka, který se neumí zastavit a ke knize si prostě nesedne, většina z těchto titulů existuje v audioverzi. Takže až někam pojedete autem, nebo se budete doma věnovat běžných rutinním činnostem, zkuste audioknížky. 

A pokud čtete, ale nechce se vám utrácet za nové knížky, udělejte si věrnostní kartičku v knihkupectví, díky které se dá na knížkách ušetřit dost peněz, využijte knihovnu, nebo knižní on-line bazary. Způsobů je spoustu a tyto výtisky rozhodně stojí za přečtení, pokud chcete v životě na sobě i kdyby jen malinko zapracovat nebo zkrátka jen namotivovat. 

  1. Uprdelismus – Jan Menděl

Tahle kniha se čte jedním dechem a hodně mi pomohla otevřít oči v leckterých životních oblastech. Vždycky jsem byla takový uzlíček nervů, který se snažil mít až moc všechno pod kontrolou a jakmile něco nešlo podle plánu, nejradši bych sáhla po antidepresivech. Život nalajnovaný do poslední minuty a v hlavě jen povinnosti a strach z jejich případného nesplnění. 

Knížka Uprdelismus ve mně vzbudila impuls nebrat život příliš vážně a jak na to. Je to velmi slabá kniha psaná lidskou formou protkaná životními příběhy samotného autora, kterou lze přečíst klidně za dvě, tři hodinky. 

  1. Vzchopte se, do p**ele – Matthew Kimberley

Pokud už jste nějaké knihy s tématikou osobního rozvoje přečetli, ale měli jste pocit, že není psána vaším jazykem a vše zní tak nějak buď až příliš odborně nebo pro změnu ezotericky, pak tahle bude správnou volbou. Je to kniha, jejíž účel je navrátit vám chuť a motivaci do života a zároveň vám ukázat, proč se vám nedaří a proč je váš život jedno velké zklamání. Jedná se o knihu velice vtipnou, protože autor si nebere žádné servítky a píše opravdu tak, jak to skutečně je. Věřím, že slabší povahy by se možná trošku mohli při čtení jejích řádků urazit, ale mně tato kniha skutečně otevřela oči ze všech nejvíc. 

  1. Atomové návyky – James Clear

Ať už chcete zhubnout, přestat kouřit, začít se pravidelně hýbat, číst nebo si jen přestat kousat nehty, tato knížka vám jasně vysvětlí, proč se vám to doposud nepovedlo. Pokud se totiž snažíte začít s něčím novým, nejprve musíte skoncovat s tím starým. A to hezky pěkně od začátku. Takže autor vás v knize provede světem podvědomí, abyste si uvědomili, jak se návyky tvoří, proč se tvoří a jak s nimi pracovat v praxi tak, abyste těch změn skutečně docílili. 

Knížka ve mně konečně vymýtila pocity selhání po každém menším neúspěchu, protože autorovým cílem není v člověku vytvořit zbrusu nový návyk za hodinu, ale opravdu až za nějaký čas formou maličkatých krůčků, jež vás k tomu cíli dovedou. 

  1. Cirkadiánní kód – Satchin Panda

Jestliže jste už vyzkoušeli všechny možné diety, máte pocit, že vaše životospráva je v pořádku a pravidelně se hýbete a ne a ne zhubnout, tahle kniha vám dá odpovědi, kde je zakopaný pes. Nahlíží na tělo a mysl jako na komplexní stroj, který funguje na tzv. Cirkadiánní hodiny. A když jsou tyto hodiny špatně nastaveny, výsledkem je vysoký cholesterol, psychické potíže, různé druhy zdravotních problémů a právě i třeba problémy s redukcí váhy. Tahle kniha vám pomůže si tyto hodiny správně nastavit a pokud změny zavedete do praxe, odměnou vám bude vitalita, úbytek na váze, jasnější a soustředěnější mysl a celkově kvalitnější život.

  1. Tvé vnitřní dítě musí najít domov Stefanie Stahl

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč křičíte na svoje děti? Proč si stále vybíráte ty samé partnery a vaše vztahy jsou jedno velké neštěstí? Proč máte strach projevit se na veřejnosti nebo vás často přepadá pocit viny? 

Knížka Tvé vnitřní dítě musí najít domov vás zavede hluboko do vaší mysli, kde jsou ukryté vaše vzpomínky z dětství, které mají na svědomí vaše nynější já. Pomůže vám uvědomit si a pochopit, proč se v některých životních situacích chováte, jak se chováte a proč reagujete právě takto. Díky této knize lépe porozumíte svému vlastnímu já a odhalíte příčinu vašich problémů a naučíte se s tím pracovat. Pokud jste rodiči, dá vám mnoho AHA momentů, díky kterým začnete na výchovu vašich dětí pohlížet trošku jinak.

  1. Cyklická žena – Miranda Grey

Toto by měla být povinná četba každé ženy. Miranda Grey v knize představuje hezky podrobně čtyři různé fáze, kterými každá žena v průběhu měsíce prochází. Popisuje menstruační cyklus ne jako jeden pouhý nepříjemný týden, ale poukazuje na ženské tělo jako na celek. Pomůže ženám pochopit, jakým způsobem jejich tělo funguje oproti tomu mužskému a naučí, jak s ním správně v každém z těchto období pracovat, aby žena byla nejen efektivní, ale hlavně spokojená. 

  1. Umění naslouchat – Kate Murphy

Asi každý z nás se denně potkáme minimálně s jedním člověkem, u kterého máme pocit, že nás poslouchá jen tak napůl, ne-li vůbec. I my sami často v konverzaci s partnerem, rodinou, přáteli i cizími lidmi spíše přemýšlíme nad tím, co odpovíme, až dotyčný domluví. Nevěnujeme konverzaci, resp. druhé osobě dostatečné množství pozornosti a neposloucháme to, co nám říká, jen si to myslíme. Ve skutečnosti je naše konverzace spíše o souboji našich názorů a o tom, prosadit svou pravdu. 

Kniha nám velmi dobře pomůže odhalit situace, kdy v konverzaci chybujeme a jak a pomáhá nám naladit se na přítomný okamžik tak, abychom skutečně dokázali druhým naslouchat a tím své ego dostali trošku do pozadí.