Žít v exponenciální době je podle mě fascinující, když už se nějak sžijete s tím, co AI umí, přijde další vylepšení, které vše několikanásobně překoná. V případě ChatGPT jsou novinky naprosto skvělé a v OpenAI opět konkurenci ukázali, jak se to má dělat, a to od posledního velkého vylepšení neuběhl ani rok.

Dle dostupných informací se ke konci roku, možná opět na výročí spuštění ChatGPT, dočkáme dalších podstatných vylepšení. Proto čím dříve se s AI sžijete, tím snáze se dokážete přizpůsobit, ať už v byznyse nebo v práci. Brzy se nejspíš dočkáme toho, že budeme mít každý vlastní AI, a ta bude jen tak dobrá, jak ji to umožníte a jak se na to připravíte.

To nejlepší, co můžete udělat dnes je pochopit, jak AI funguje a udělat si z ní parťáka, který za vás bude dělat čím dál více věcí, ke kterým ho vycvičíte. Umělá inteligence, pokud ji to tedy umožníte, o vás totiž bude sbírat data a čím lépe bude znát vás a činnosti které často děláte, tím lépe pro vás bude pracovat.

V tomto článku vám prozradím vše, co byste měli vědět o novém modelu GPT 4o, který je, a to se podržte, dostupný i pro free uživatele. A to včetně GPT asistentů pro automatizaci rutinních úkolů, jako je například psaní emailů ve vašem stylu nebo vytváření kampaní a příspěvků pro sociální sítě.

Současné odhady uvádí, že počet pravidelných uživatelů je více než 100 milionů, ale pouze 1 až 4 miliony z nich mají předplatné Plus nebo Team. To znamená, že až 99 milionů lidí bude v příštích měsících velmi překvapeno až si vyzkouší co dokáže GPT 4o.

Co je GPT 4o?

OpenAI, přední hráč na poli umělé inteligence, opět změnil pravidla hry. Představili nový model GPT 4o, který je nyní dostupný zdarma pro všechny uživatele. V názvu GPT 4o “o” znamená “omni” jako omnipotentní, což znamená že je model multimodální a to znamená, že umí pracovat s textem, obrazem videem i hlasem.

Můžete si s ním tedy povídat o tom co vidí přes vaši obrazovku nebo kameru, nebo slyší přes váš mikrofon. Dokonce porozumí i vaším emocím podle tónu hlasu a dechu, nebo ze záběru vaší kamery. Stává se tak tichým asistentem, kterého můžete kdykoliv povolat, aby vám například podle snímku obrazovky pomohl s nastavením nějaké aplikace, nebo pracoval s informacemi které vidí.

Další důležitou novinkou je aktualizace tréninkových dat až do března 2024, a tím i potvrzení slibu ze strany OpenAI a jejich zakladatele Sama Altmana, že jejich modely už nikdy nebudou mít data příliš vzdálená současnému dění.

Klíčové novinky v GPT 4o

Větší kontextové okno

GPT-4o dokáže lépe chápat a udržovat kontext během delších konverzací, což zajišťuje, že odpovědi jsou relevantnější a konzistentnější. Díky tomu je komunikace s ním přirozenější a příjemnější, ať už jej využíváte pro pracovní účely nebo pro zábavu.

Lepší jazykové znalosti

Nový model mnohem lépe zvládá i ostatní jazyky mimo angličtinu a velmi dobře si už poradí i s vyjadřováním v češtině. Češtiny se navíc dočkalo i uživatelské prostředí, takže nyní máte i české menu a ovládání chatbota.

Vylepšená kreativita

Model je schopen generovat kreativnější texty, což je užitečné například pro tvorbu marketingových materiálů nebo kreativního psaní, ale také pro řešení problémů. Zkrátka texty už neprodukuje tak robotické, ale zní mnohem více lidsky.

Pokročilé logické myšlení

Díky vylepšeným schopnostem logického myšlení dokáže GPT 4o efektivněji řešit komplexní problémy a poskytovat přesnější analýzy a odpovědi. Ať už potřebujete vyřešit matematický problém, nebo analyzovat složitá data, GPT 4o je připraven vám pomoci.

Rozšířená znalostní základna

Model byl trénován na aktuálních datech až do března 2024, což znamená, že má k dispozici nejnovější informace a může poskytovat aktuální rady a odpovědi. Navíc má i free model k dispozici internetový vyhledávač Bing pro ověření dat.

Multimodální schopnosti

GPT-4o lépe pracuje s textem, videem, hlasem a obrázky současně, což umožňuje bohatší interakce a lepší porozumění vizuálním kontextům. Nový model tak může sledovat co děláte nebo píšete a dát vám zpětnou vazbu v reálném čase. Tato schopnost otevírá dveře pro využití AI v oblastech, jako je design, analýza obrázků či rukou psaných poznámek nebo vzdělávání, kde vizuální prvky hrají klíčovou roli.

Personalizovaná interakce

Díky schopnosti si pamatovat předchozí interakce a preference uživatele může GPT 4o poskytovat více personalizované odpovědi, které lépe odpovídají potřebám a očekáváním uživatele. Je to, jako byste měli osobního asistenta, který se neustále učí a přizpůsobuje se vašim požadavkům.

Hlasové ovládání

Multimodalita nového modelu umožňuje zpracovávat audio a video v reálném čase, což je velký pokrok oproti předchozím modelům. Například můžete mluvit s GPT 4o pomocí hlasového chatu, kde model rozpozná emoce ve vašem hlase, nebo dokáže emoce v hlase napodobit a vám dokonce zazpívá. To je ideální pro použití například v autě nebo při jiných činnostech, kde nemáte volné ruce.

Desktopová aplikace

S aplikací pro stolní počítače může GPT-4o sledovat vaši obrazovku, zatímco pracujete! Aplikace je zatím pouze pro Mac OS, ale v příštích měsících bude dostupná i pro uživatele s Windows. Pokud budete mít aplikaci spuštěnou při práci, může vám pomáhat psát prompty, vytvářet automatizace, odpovídat na e-maily atd. Stačí aplikaci říct, že má pracovat s daty která vidíte na obrazovce.

Rychlost a efektivita

Model je rychlejší a efektivnější než předchozí verze, což zajišťuje rychlejší generování odpovědí a nižší latenci. V praxi je rychlost podobná GPT 3.5 a text generuje nový model rychleji než nejspíš dokážete číst. Také se snížila latence v odpovědi na cca 200 až 300ms, což stačí, aby vám to připadalo jako rozhovor s člověkem. Při prodlevě nad hranici 500ms vás totiž začne zajímat, zda vás druhá osoba slyšela, nebo zda tam ještě je. Dříve byla prodleva mezi dotazem a odpovědí cca 3-4 sekundy, což je v praxi spíše otravné než použitelné.

 

Výhody pro Free uživatele

Nyní mají free uživatelé přístup nejen k nejvýkonnějšímu modelu ale také k funkcím, které byly dříve dostupné pouze pro předplatitele:

Paměť a personalizace

GPT 4o si pamatuje předchozí interakce a přizpůsobuje odpovědi i na základě preferencí uživatele, což zajišťuje personalizovaný zážitek. Už nikdy nebudete muset opakovat své požadavky – model si je bude pamatovat a reagovat automaticky.

Práce se soubory a obrázky

Toto je neocenitelná funkce, která výrazně rozšíří možnosti co můžete s AI dělat. Můžete analyzovat dokumenty či tabulky, pracovat s obrázky, fotkami či rukou psanými poznámkami apod. Můžete si třeba načrtnout design webové stránky a nechat ChatGPT podle takového obrázku stránku naprogramovat. Práci se soubory obzvlášť oceníte při výzkumu a studiu, kdy můžete pracovat se studiemi nebo celými knihami.

GPT Asistenti

Free uživatelé nyní mohou využívat tzv GPT asistenty pro různé úlohy jako marketing, psaní článků, nebo prohledávání databází více než 200 mil. Studií jako to umí GPT Consensus. Ať už potřebujete pomoc s plánováním, psaním nebo analýzou dat, vyzkoušejte GPT modely – v menu „Prozkoumej modely GPT“.

Přístup k vyhledávání na internetu

Schopnost procházet internet a poskytovat aktuální informace z webu, zvyšuje užitečnost modelu pro hledání aktuálních dat a informací. Hlavně tak zabráníte tomu, aby vám chatbot na výstupu prezentoval nepravdivé nebo neaktuální informace, které neměl v tréninkových datech.

 

Proč teda mít předplatné Plus?

I když jsou nyní hlavní funkce dostupné zdarma, předplatné Plus stále nabízí několik výhod, kvůli kterým stojí za to si ho ponechat.

Rychlejší odezva

Předplatitelé Plus mají prioritní přístup k serverům, což zajišťuje rychlejší generování odpovědí a nižší latenci. Pokud potřebujete rychlé výsledky bez čekání, předplatné Plus je tou správnou volbou.

Dostupnost během špičky

Během období vysoké poptávky mohou mít free uživatelé omezený přístup nebo delší čekací doby, zatímco předplatitelé Plus mají zaručený přístup. To je obzvláště užitečné v časech, kdy je AI nejvíce využívaná.

Vyšší limity na počet dotazů

Předplatitelé Plus mohou denně odeslat více dotazů nebo provést více operací než free uživatelé. Pokud používáte AI intenzivně, tato výhoda vám umožní využívat GPT-4o naplno.

Hlasový chat a desktop aplikace

Podle dostupných informací zatím nebudou hlasový chat ani desktop aplikace dostupné zdarma. A v případě aplikace pro počítače tak přijdete o možnost, kdy ChatGPT v reálném čase sleduje, co děláte a může vám s prací pomáhat aniž byste museli vše vkládat ručně do chatu.

Závěr

Když se podíváme na to, kolik nových funkcionalit přibylo a co vám nový model umožní je celkem jasné, že spousta startupů to může rovnou zabalit. Společnosti, které například vytvořili aplikaci AI kamaráda, přítelkyně, psychologa, učitele nebo odborného konzultanta, nebo přišly se zařízením které dokáže poslouchat vaše rozhovory, přepsat je na text a pracovat s ním, již nemají, co navíc nabídnout, protože to teď hravě zvládne ChatGPT.

Zkuste si GPT 4o sami a zapojte se do revoluce v umělé inteligenci. Nechte se unést možnostmi, které vám tato úžasná technologie nabízí, a udělejte z ní svého parťáka na cestě k vašemu úspěchu.