Taky někdy máte pocit, že vaše víkendy, nebo dny volna jsou pořád dokola jedno a to samé? Úklid, sem tam nějaký výlet, odpočinek doma na gauči u televize nebo s telefonem v ruce… 

Nikam se vám moc nechce, protože vzhledem k dnešním cenám, byste raději spíš ušetřili? Taková obyčejná nedělní návštěva nákupního centra může vyjít pěkně draho, nebo se minimálně vrátíte s pocitem, kolik toho vlastně nemáte a potřebujete… Proto mám pro vás pár tipů, jak si volný čas užít i bez stresu z likvidace vaší peněženky…

Elektrická koloběžka 

S příchodem jarních prosluněných dnů se konečně dostavila i chuť trávit čas venku. Když jsem přemýšlela o našich letních, ale i jarních volnočasových aktivitách, došlo mi, že v naší republice je až moc mnou neprobádaných míst, které bych ráda navštívila. Procházky a občasné tůry jsou už v mém případě takovou „okoukanou“ variantou, jak se zabavit, proto jsem v nedávné době udělala jednu z nejlepších investic letošního roku. Koupila jsem si elektrickou koloběžku. Můj přítel ji má také a musím se přiznat, že společné zážitky mají najednou úplně jiný rozměr. Taková projížďka při západu slunce po Praze nebo Plzni je naprostá nádhera. 

Navíc koloběžky jsou skladné, daleko skladnější než kola. Proto je super je s sebou přibalit na dovolenou nebo třeba jen na výlet a vytáhnout je klidně v Jižních Čechách a objet na nich Svět…

Vyzkoušejte autocamping

Pokud máte kombíka, možná by vás mohl ze stereotypu vytrhnout tenhle typ cestování. Ono totiž někam jet a někde přespat nemusí vždycky stát půlku vaší výplaty. S bývalým přítelem jsme spaní v autě milovali. Prostě jsme si do kufru sbalili klasickou, 90cm širokou molitanovou matraci, deku a  peřiny a polštáře z postele, nějaké ty toaletní potřeby, oblečení, jídlo a balík lahví s čistou vodou a mohlo se vyrazit. Možná to není nejpohodlnější, ale věřte mi, že když se večer schoulíte v autě pod peřinou, ten spánek není oproti spaní v posteli zas tak rozdílný. Co se diskomfortu týče, horší je to spíše s tou sprchou, kdy se poléváte studenou vodou, mydlíte uprostřed lesa a čistíte zuby s hrnečkem v ruce za neustálého odhánění komárů.

Ta odměna v podobě probuzení se uprostřed přírody nebo sezení na dece před autem a pozorování západu slunce je ale nepopsatelná a bezkonkurenční. 

Když jsme takto před dvěma lety vyrazili do Rakouska projet si jednu z nejkrásnějších vysokohorských silnic v Evropě Grossglocker, vyšel nás tento krásný, i když méně pohodlný výlet, na necelých pět tisíc korun. Jen asi tři tisíce byl samozřejmě benzín, tisíc korun stál průjezd silnicí a samozřejmě rakouská dálniční známka a nějaké to jídlo. Šlo o tři dny. Navštívili jsme celkem asi 15 míst, koupali se v Zell am See, spali pod horami, projeli si celou vysokohorskou silnici až do Itálie, pozorovali horolezce na Grossglockneru a kozorohy dalekohledem, koupali se pod vodopádem a šplhali mezi soutěskami u Kaprunu. 

Pohodlnější variantou je přespání v kempu, kde máte i sprchu, ale to už je zase ta dražší varianta. 

Uvařte si něco dobrého

Vsadím, že taky máte doma aspoň jednu kuchařku, kterou jste buď nikdy neotevřeli, nebo minimálně netušíte, kolik dalších možných skvělých receptů v sobě ukrývá. Za prvé vám odpadne starost s tím, co budete další den nebo ještě k večeři vařit a za druhé, když do vaření zapojíte i partnera, užijete si zároveň společný čas a spojíte příjemné s užitečným. 

Navštivte knihovnu

Tohle místo je oáza klidu. Přečíst si knížku doma a listovat v neznámých titulech v knihovně je totiž obrovský rozdíl. Když si chceme přečíst nějakou knížku, buď zvolíme audio knihu kvůli úspoře času (např. Při jízdě autem) nebo si ji prostě koupíme. 

Knihovna je skvělá v tom, že to prostředí vás prostě donutí vaši pozornost nasměrovat jen ke knížkám a ne třeba k nádobí nebo vypranému prádlu. Hlavně najdete pohromadě nejen tituly ze všech možných oblastí, ale také časopisy. Někdy možná můžete totiž mít pocit, že čtete pořád dokola to samé. Osobně rozvojové knihy nebo detektivky, ale když se vydáte do knihovny a půl hodinky si budete jen tak listovat náhodnými výtisky v regálech, objevíte v sobě zvídavost a dost možná natrefíte na něco, co by vás asi jen tak neoslovilo. 

Já jsem díky knihovně třeba objevila touhu cestovat, jakmile jsem narazila náhodně na několik cestopisů v regálu s novinkami. 

Uspořádejte večer společenských her

Určitě máte doma buď ve sklepě, na půdě nebo někde na dně skříně Activity, Dostihy a sázky nebo Monopoly. A když ne, tak ta průkazka do knihovny ve větším městě stojí opravdu pár korun a značné množství společenských her k zapůjčení domů má v nabídce také. Využijte toho, pozvěte na jeden večer k sobě pár přátel a udělejte si hezký společný večer. Je to úplně něco jiného, než když se potkáte někde v kavárně či hospodě. 

Objevte kouzlo podcastů

A co takhle si prostě a jednoduše uvařit dobrý čaj, sednout si na gauč, zabalit se do deky a místo seriálu nebo filmu si pustit nějaký podcast? Nemusí se jednat hned o osobní rozvoj. Pokud chcete odpočívat a mysl příliš nezatěžovat přemýšlením nad sebou samým a nad svým životem, zkuste podcasty s příběhy lidí. Podcasty na témata, která vás zajímají. Humorné podcasty, které vás rozveselí. Je skvělé poslouchat podcasty i s drahou polovičku před spaním. 

S přítelem často posloucháme před usnutím podcasty na téma lucidní snění nebo celkově o životě a ta kvalita spánku potom je úplně na jiné úrovni.

„Náhodný“ piknik v přírodě

S teplými jarními dny by pro správné dobrodruhy měla být podmínka vozit kvalitní campingovou deku v autě. Není totiž nic krásnějšího, než cestou někam na výlet nebo prostě jen tak zastavit na nějakém hezkém místě na louce, rozložit si deku a svačinu si sníst uprostřed přírody. Když takto v létě narazíte třeba i na nějakou přehradu, nemusíte ani mít plavky, stačí spodní prádlo, a máte k tomu i koupaní jako bonus. 

Zpříjemněte si dlouhou cestu v autě

Bydlím na západě Čech, ale tatínka mám na Moravě. Pokaždé, když jedu k němu na návštěvu, snažím se plánovat si pokaždé jinou trasu. Jízda, která by mi po dálnici trvala 4 hodiny se sice protáhne na 9 až deset, ale tolik zážitků, kolik po cestě nasbírám, někdo nenasbírá za rok. Má poslední jízda k tátovi  spočívala v zastávce na Orlické přehradě, kde jsem si v kempu dala oběd a šla si na deset minut zaplavat v přehradě a nasát tu dovolenkovou atmosféru. Dále si pamatuji zajížďku do Jižních Čech, kde jsem si prohlédla Temelín a náhodně i zámek v Bechyni. Pokračovala jsem v cestě přes elektrárnu Dukovany a zastavovala na přestávku na přehradě Nové Mlýny. Do místa určení jsem pokračovala přes nádherné město Mikulov a Valtice, kde mají výbornou domácí zmrzlinu.