Abychom mohli podávat dobré výkony, odvádět kvalitní práci a radovat se ze života, potřebujeme být odpočatí. Jak se dobře uvolnit? Naučíme vás to. 

Vzpomenete si, kdy naposledy jste se probudili opravdu svěží a těšili se na nový den? Nebo se běžně ploužíte a bez pořádné dávky kofeinu nejste schopni fungovat? Popravdě, odpočívat moc neumíme. Zrychlená doba nás docela semlela. Jsme neustále v poklusu a nečinnost v nás vzbuzuje pocity frustrace, že něco zanedbáváme. Přicházejí výčitky svědomí. Když už si na sebe uděláme čas, myšlenky se nám točí kolem dětí, práce, majetku… Tělo i psychika nám to ale vrátí se vším všudy. 

Jak pořádně vypnout, aby se nám vrátila radost ze života? 

Každý jsme jiný a každému vyhovuje jiný způsob. Někdo miluje aktivitu, jiný potřebuje jen pasivně odpočívat. Ideální je obojí skloubit. 

Aktivní odpočinek 

Nemusíme jen spát nebo se oddávat masáži. Mnohdy stačí pouze změnit činnost. K tomu je potřeba opravdu málo. Celý den sedíte u počítače? Vypněte ho a jděte se projít, protáhněte se, zacvičte si, vyběhněte do přírody, jděte si zaplavat. Je na vás, co máte rádi, ale dělejte něco, čím si tzv. vyčistíte hlavu, kterou celý den zaměstnáváte.

Pasivní odpočinek

Ten je vhodný hlavně pro lidi, kteří jsou celý den na nohou, vy potřebujete hlavně uvolnit tělo. Oddejte se masáži, jděte do sauny, dopřejte si perličkovou koupel. Nebo prostě jen ulehněte do postele a pořádně se prospěte.

Správně bychom ale měli poskytnout našemu organismu jak aktivní, tak pasivní odpočinek. Jedině tak bude náš život vyvážený. Znamená to tedy dostatečný spánek, dostatek pohybu i uvolnění. 

Techniky relaxace

Pohyb 

Jak známo, fyzická aktivita nám dodává hormony štěstí – endorfiny. Díky nim se nám zlepší nálada a získáme novou energii. A to i přesto, že energii vydáváme. Hlavně si musíme vybrat aktivitu, která nám dělá dobře a která nás baví. Nemá smysl honit se za míčem ve volejbale, když nám balón nahání hrůzu. Vyberte si takovou činnost, která vám dělá radost. 

Meditace

Tato prastará technika zlepšuje psychiku. Stačí pár minut a budeme se cítit daleko svěžejší. Najděte si místo, kde vás nikdo neruší. Posaďte se pohodlně, zavřete oči a vnímejte svůj dech. I tak málo stačí, aby vám bylo lépe. Nejlépe se medituje v přírodě. Co třeba v lese?

Spánek

O spánku se říká, že léčí. A je to svatá pravda. Dopřejte si osm hodin nerušeného spánku denně. Dobře si vyvětrejte ložnici, zatemněte a všechny starosti i digitální technologie nechte za jejími dveřmi. Ráno se budete cítit jako znovuzrození. Zvlášť, když si před spaním dáte příjemnou koupel nebo se pomazlíte s partnerem.