Dell, Intel a Univerzita v Cambridge oznámily nasazení superpočítače Dawn Phase 1, který je nejrychlejším svého druhu ve Velké Británii a spojuje AI a technologii HPC (high-performance computing). Informuje o tom web Artificial Intelligence. Tento superpočítač přibližuje Velkou Británii k tzv. exascale, což je výpočetní práh jednoho kvintiliónu operací za sekundu. Tvůrci plánují vytvořit superpočítač Phase 2 v roce 2024 s desetinásobným výkonem. 

IBM Research představil nový analogový čip pro umělou inteligenci, který by měl dosáhnout vysokých výkonů při malé spotřebě energie. Klasické digitální počítače mají nevýhodu v tom, že neustále posílají velké množství dat mezi pamětí a procesorem. IBM proto vsadila na analogový počítač, který neuronové sítě napodobuje napřímo a to pomocí technologie zvané phase-change memory (PCM). Zařízení PCM mění svou vodivost prostřednictvím elektrických impulzů. Tím může dosáhnout kontinuálních hodnot ve výpočtech.Tato analogová metoda zmírňuje potřebu nadměrného přenosu dat, protože výpočty jsou prováděny přímo v paměti.

Na globálním summitu pro bezpečnost umělé inteligence v Bletchley Parku byla podepsána deklarace zemí včetně Spojeného království, USA, EU a Číny, informuje Guardian. Smlouva upozorňuje na potenciální katastrofická rizika spojená s AI pro lidskou společnost. Na summitu vystoupily i významné osobnosti v politice a technologickém sektoru. Mezi nimi Elon Musk, který označil AI za hrozbu pro lidstvo, nebo Mustafa Kuleyman, který spoluzakládal DeepMind. Ten se vyjádřil, že otázka bezpečnosti AI se může stát v následujících pěti letech zásadní. 

https://www.theguardian.com/technology/2023/nov/01/elon-musk-calls-ai-one-of-the-biggest-threats-to-humanity-at-summit

Nvidia a Foxconn se spojí na výstavbě nových datových center pro umělou inteligenci, informuje ČTK. Budou využívat čipy Nvidia pro trénování samořiditelných vozidel či jazykových modelů. Toto partnerství bylo oznámeno na technologické prezentaci Foxconnu v Tchaj-peji. 

Portál pro vývojáře Stack Overflow oznámil propuštění téměř třetiny svých zaměstnanců s cílem nahradit je generativními kódovacími asistenty řízenými umělou inteligencí, informuje Channelworld.cz. Šéf podniku Prashanth Chandrasekar však z vlny propouštění viní hlavně makroekonomické podmínky. Výzkumníci z Cornellovy univerzity upozorňují, že kódovací asistenti s genAI jsou sice efektivnější, ale mohou vést k odklonu od veřejné výměny informací na webu, čímž se omezí veřejná data, z nichž se mohou budoucí modely učit. 

Český designér Robin Raszka, známý svými úspěšnými startupy, získal 4 miliony dolarů 

investice pro svůj nový startup 1337, informuje CzechCrunch.cz. Projekt se snaží vybudovat ekosystém mikro influencerů poháněných umělou inteligencí. Nabízí unikátní AI “entity” s různými dovednostmi a plánuje platit reálným uživatelům za tvorbu těchto entit.