Sam Altman byl náhle odstraněn z pozice CEO ve společnosti OpenAI. Spolu s ním odstupuje i další spoluzakladatel, Greg Brockman, informuje Lupa.cz. OpenAI oznámilo, že její představenstvo již nemá důvěru ve vedení Altmana. Prý nebyl konzistentně upřímný ve své komunikaci. Altman tak byl dočasně nahrazen současnou technologickou šéfkou Mirou Murati, která mimo jiné stojí za vývojem ChatGPT. Až na to, že Open AI po pěti dnech povolalo Altmana zpátky. Co se stalo? 

Open AI je specifická firma. A to především proto, že se jakožto neziskovka nesnaží o maximalizaci zisku, ale jak vlastními slovy tvrdí, “snaží se zajistit pokrok v oblasti umělé inteligence, aby přinesl co největší benefity celému lidstvu”. Na rozdíl od jiných neziskovek se jí však podařilo získat nevídané množství financí od různých osobností (včetně Elona Muska), a následně od Microsoftu. Jedná se o miliardy dolarů. Kvůli tomu se Open AI dokonce přestrukturovala do systému, který nazývá “capped profit model”, upozorňuje kanál Good Work. Díky tomuto modelu může investice od fondů a může nabízet zaměstnanecké akcie, což výrazně zvyšuje možnosti přísunu peněz. 

Přesto však zůstává neziskovkové jádro nedotčené. Proklamovaným cílem firmy tak stále není maximalizovat profit, nýbrž takříkajíc “vyvíjet AI pro dobro lidstva”. Díky tomuto zaměření se může představenstvo rozhodnout svého CEO vyhodit pouze z etických či názorových důvodů. Může ho vyhodit i přesto, že firma jinak roste, tedy když šéf plní úkol běžný v normálních firmách: maximalizovat profit. Problém tedy vyvstal v osobních neshodách, nikoliv v neschopnosti Altmana.

A v čem že se představenstvo se Samem Altmanem neshodlo? Zjednodušeně řečeno, Sam Altman, který dříve působil jako CEO v úspěšném startéru firem Y combinator, se chtěl soustředit především na expanzi. Jiní vysoce postavení lidé v Open AI, včetně programátora Iljy Sutskevereho, byli více znepokojení otázkou bezpečnosti AI a etickými problémy. 

Po vnitřních rozporech v rámci Open AI a následném vyhození CEO, Altman plánoval odejít do Microsoftu. To se však nakonec nestalo, neboť zhruba 500 zaměstnanců společnosti OpenAI pohrozilo odchodem, pokud všichni současní členové správní rady nerezignují a do čela podniku se nevrátí Sam Altman, upozorňuje ČTK

To vedlo nakonec k tomu, že se Altman po pouhých pěti dnech do čela firmy vrátil a změnili se členové představenstva. Zatímco někteří vidí jeho návrat jako pozitivní, jiní se stále ptají, proč byl vůbec vyhozen.