Zápas Leeho Sedola a programu AlphaGo: Zlomový okamžik v historii umělé inteligence

V březnu 2016 se v Soulu v Jižní Koreji odehrál zápas, který navždy změnil pohled na umělou inteligenci. Špičkový hráč Go Lee Sedol se utkal s počítačovým programem AlphaGo vyvinutým společností Google DeepMind1. Tento zápas byl nejen milníkem v historii hry Go, ale také v historii umělé inteligence. Lee Sedol utrpěl takovou porážku, že se po ní zcela stáhl ze světa Go se slovy: “Už jsem v Go dosáhl všeho, čeho jsem mohl dosáhnout.”  

Abychom mohli docenit význam tohoto milníku, musíme pochopit výjimečnost hry Go i samotného utkání. Go je starodávná desková hra původem z Číny, na jejíž ovládnutí je potřeba jak intuice, tak strategické myšlení1. Její základní princip stojí na obkličování protivníkových kamenů vlastními kameny, a to na hrací ploše 19×19 políček. Přestože Go vychází z tohoto jednoduchého základu, může se snadno stát velmi komplikovanou hrou. Počet všech možných tahů je dokonce 300x větší než v šachách, jak upozornil kanál TRT World. Není divu, že mnoho odborníků na AI považuje Go za náročnější než šachy. Ozývaly se i názory, že počítače špičkové hráče v Go neporazí nikdy.

Když proto Lee Sedol, držitel 18 mezinárodních titulů, utržil porážku 4:1 vůči programu od Googlu, byl celý svět v šoku. Počítač triumfoval nad člověkem v oblasti, o níž se myslelo, že zůstane navždy lidem. Lee Sedol dokonce šel do zápasu s tím, že “do toho dá vše, aby ochránil lidskou inteligenci”. Bral turnaj velmi zodpovědně a takříkajíc v něm dal v sázku svou čest. Již po druhém zápase však musel prohlásit, že je „beze slov“ a dodal, že stroj AlphaGo sehrál „téměř dokonalou hru“. “AlghaGo nám ukázal, že tahy, které mohli lidé považovat za kreativní, byly ve skutečnosti obyčejné,” přiznal se Lee Sedol. Není divu, že Korejská asociace Baduk nakonec udělila programu nejvyšší hodnost Go, velmistra 9 dan. Kompenzována však byla i druhá strana a Lee Sedol i přes svou porážku byl oceněn částkou 170 000 dolarů (150 000 dolarů za účast na pěti hrách a dalších 20 000 za výhru v jedné hře). 

Po zápase se Lee Sedol stáhl z profesionální scény. Zkušenost jej udělala pokornějším. Lee si uvědomil, že i kdyby se stal nejlepším na světě, bude tu vždy entita, kterou nelze porazit. I přes úspěchy AI je však nutné vnímat, že i ta má své limity a omezení.