Ájurvéda je postavena na harmonii naší bioenergie. Podle Ájurvédy má každý člověk od narození zcela specifický a vyvážený poměr tří DÓŠ, který je zcela individuální. Většinou převládá jedna nebo dvě DÓŠI. TŘI DÓŠI je diagnostická metoda, jejímž výsledkem je stanovení poměru tří základních temperamentů (sil) v každém z nás. V tomto smyslu hovoří Ájurvéda o lidech jako o typech váta, pitta, nebo kapha, v závislosti na jejich tělesné stavbě, návycích a sklonech. Cílem Ájurvédy je tedy vzájemné vyrovnání a harmonizace těchto tří sil (temperamentů). DÓŠI ovládají metabolickou aktivitu, rovnováha mezi nimi je nezbytná pro zdraví člověka. Základní podmínkou zdraví je dobré trávení. Cílem ájurvédy je, aby se každý člověk naučil dokonale znát svoji konstituci, svůj tělesný a vnitřní stav a mohl odhadnout své síly a své slabosti. Uvědomělým pozorováním se následně rozvíjí cit pro to, co mu dělá dobře a co ne.

S využitím těchto základních principů Ájurvéda přizpůsobuje péči jedinečné konstituci každého jedince. Starověcí ájurvédští lékaři navíc vytvořili podrobné popisy akutních a chronických stavů (s úplnými popisem příčin, příznaků a symptomů) a vyvinuli rozsáhlé holistické léčebné protokoly. Preventivní péče a léčba nemocí spadá do osmi větví Ájurvédy, mezi které patří:

  • Kaayachikitsa – vnitřní lékařství
  • Baalachikitsa – Pediatrie
  • Bhuta Vidya – Psychiatrie
  • Shalakya tantra – léčba uší, nosu a krku
  • Shalya Tantra – chirurgie (dnes se ve Spojených státech nepraktikuje)
  • Vishagara Vairódh Tantra – Toxikologie
  • Jarachikitsa/Rasayana – geriatrie a omlazení
  • Vajikarana – afrodiziakální terapie, plodnost a početí

 

Léčebný program Panchakarma

Podle Ájurvédy je terapie Panchakarma zaměřena na detoxikaci lidského těla. „Pancha“ znamená pět a „karma“ znamená léčbu. Zahrnuje 5 metod, které se používají k řešení nerovnováh „dóš“ v těle. Ty se nazývají Vaman, Virechan, Basti, Nasya a Raktamokshana. Tyto termíny označují laxativní procedury, bylinné klystýry, zvracení a výplachy nosu.

Panchakarma hraje zásadní roli při udržování zdravého těla. Pět významných výhod Panchakarmy je následující: Detoxikace těla a omlazení mysli: Vzhledem k tomu, že proces se zaměřuje na čištění těla na různých úrovních ve fázích, odstraňuje toxiny (ama) a zvyšuje trávicí oheň (Agni).

Tyto toxiny spolu s nadměrně nevyváženými dóšami oslabují náš fyzický a psychický stav a zhoršují jejich funkce, což vede k chronickým degenerativním a nespecifickým problémům. Za tímto účelem je indikována Panchakarma, která obnovuje zdraví, vnitřní klid a pohodu.

Panchakarma je jedinečná v tom, že je přizpůsobena potřebám každého jednotlivce podle jeho konstituce a nerovnováhy dóš.  Před vstupem do procesu panchakarmy musí zkušený ájurvédský doktor zhodnotit především nerovnováhu jedince, určit jeho konstituci, aktuální stav dóš, tkáně, kanály a orgány, které se na nerovnováze podílejí a které je třeba řešit. Lékař pak navrhne personalizovaný plán Panchakarma, což je komplexní proces zahrnující dietu, výživu, bylinné přípravky a doplňky, tělesné terapie a zásady životního stylu.

Mezi očistné procedury ‚Panchakarma‘ patří bylinné klystýry, bylinné a olejové masáže a olejové sprchy.

Mnoho lidí se rozhodlo absolvovat panchakarmu po období plném stresu nebo přejídání, kvůli detoxikaci, omlazení, bolestem, nízkoenergetickým, trávicím nebo vylučovacím potížím, zamlžené mysli a jiné nerovnováze.

Je důležité si uvědomit, že procedura panchakarma je navržena speciálně pro jednotlivce po důkladném fyzickém vyšetření a diagnostice pulzu. Neexistuje tedy žádný univerzální balíček pro každého. Tato léčba může trvat minimálně 7 dní, ale ideálně by měla trvat 21 dní.

 

Účinky panchakarmy

  • Očišťuje tělo i mysl očistou a detoxikací.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Zvyšuje intelektuální schopnosti a duševní jasnost.
  • Eliminuje negativní účinky stresu na tělo a mysl.
  • Zpomaluje proces stárnutí.
  • Obnovuje vnitřní rovnováhu.
  • Zlepšuje kvalitu pokožky a pleti.
  • Podporuje zdraví a dlouhověkost.

 

Pro více informací prosím navštivte www.chamakayurveda.com