Vyzkoušeli jsme pro vás Elements of AI, bezplatný kurz od MinnaLearn a University of Helsinki Budeme vám přinášet ty nejzajímavější informace z kurzu a mnoho dalšího.

S umělou inteligencí se s příchodem Chat-GPT roztrhl na mediální scéně pytel. Společnosti se předhánějí, kdo postaví lepší model a političtí lídři vedou summity o bezpečnosti AI. Umělá inteligence se stává významným prvkem našeho každodenního života a ovlivňuje široké spektrum aplikací, jako jsou samořiditelná auta, pokročilé vyhledávací algoritmy, nebo pomoc při diagnostikování nemocí ve zdravotnictví. Z toho je zřejmé, že umělá inteligence zastřešuje spoustu aplikací postavených na zdánlivě rozdílných principech, což AI dále mysticizuje a rozmazává jasnou definici.  

Situaci nezlepšuje ani obraz umělé inteligence, jak nám ho ukazuje sci-fi. AI má ve scifi mnohdy lidské vzezření a dokonce se tak i chová, což je pochopitelné, protože většina beletrie – dokonce i sci-fi – musí být příbuzná lidským čtenářům, kteří by byli jinak odcizeni inteligencí, která je příliš odlišná a divná, píše Elements of AI. Lidé musí umět s postavami v knihách soucítit, neboť jinak by je kniha nepohltila. A pokud umělá inteligence není představena v humanoidní podobě, pak bývá vykreslena naopak velmi chladnokrevně jako centrální a represivní systém. 

Většinu sci-fi lze proto nejlépe číst jako metaforu na současnou společnost a roboty můžeme vnímat buďto jako utlačovanou část společnosti (nový snímek The Creator), jako diktátorský režim (případ Terminátora), anebo jako naše hledání smyslu života (Blade Runner). Další známý film o umělé inteligenci, Matrix, má své kořeny spíše ve filosofii Platóna a jeho podobenství o jeskyni a pravém světě. Tedy opět něco docela jiného než skutečné aplikace umělé inteligence (AI) ve světě. 

Je vidět že pohled populární kultury je třeba pro správné pochopení zahodit. Jak tedy umělou inteligenci definovat? Na tom se bohužel neshodnou ani odborníci. Je to vyvíjející se pojem, který se mění s tím, jak umělá inteligence proniká do našich životů.  

V této souvislosti Elements of AI upozorňuje na starý vtip, že AI je definována jako „skvělé věci, které počítače nedokážou“. Ironií je, že podle této definice nemůže AI nikdy udělat žádný pokrok: jakmile najdeme způsob, jak udělat něco skvělého s počítačem, přestane to být problém s AI. Takováto definice AI tedy záměrně mlží. Odsouvá tu “opravdovou” umělou inteligenci do budoucnosti, protože všechny systémy, které implementují prvky AI dnes, jsou jen pokročilé počítače se samoučícími se algoritmy.  

Problém obrazu popkultury a definice AI výše zmíněným vtipem podle mne vychází ze stejné podstaty: slova mohou být zavádějící. Především slovo “inteligence”. Existuje jen jeden typ inteligence, co se tím slovem myslí? Když vidíme kolik aplikací AI má, je evidentní, že tyto systémy jsou postavené na zcela odlišných principech.  Nejde říct, jestli je algoritmus na hraní šachů více inteligentní než systém doporučování hudby nebo samořídící auto, píše Elements of AI. Takováto srovnání nemají smysl a schopnost vyřešit jeden problém nám neřekne nic o tom, jak inteligentní by stroj byl při řešení jiného problému.  

O pojem inteligence se tak není možné opírat. Bude třeba přijít s přesnější odpovědí, která bude stavět na techničtějších pojmech.  

Za prvé je lepší vnímat AI jako vědecký obor, a nikoliv jako konkrétní programy, či dokonce bytosti. Informatiky, které se zabývají vývojem algoritmů a systémů, které jsou schopny provádět úkoly, které by jinak vyžadovaly lidskou inteligenci. Tyto úkoly se mohou o AI opírat hodně (jako jsou velké jazykové modely) nebo naopak minimálně a daný  systém využívá jen malinkou frakci umělé inteligence – jako je např. spamový filtr v mailech. Další podstatnou částí systému umělé inteligence je schopnost adaptovat se na různé situace, učit se ze svých chyb a vylepšovat své výkony časem.

Tato perspektiva zdůrazňuje rozmanitost AI aplikací a klade důraz na schopnost adaptace, učení a neustálého zdokonalování. To jsou klíčové prvky skutečné AI, která formuje naši budoucnost a nabízí řešení komplexních problémů v našem každodenním životě.