DeepL Translator je překladač postavený na strojovém učení. Byl spuštěn v srpnu 2017 a je vlastněný společností DeepL SE se sídlem v Německu. Zpočátku DeepL nabízel překlady mezi sedmi evropskými jazyky, nyní však podporuje již 31 jazyků. V roce 2020 DeepL získal ocenění Webby Awards za nejlepší postupy a technické úspěchy. Není divu, že společnost DeepL o sobě tvrdí, že je nejpřesnějším překladačem. Nebyl nicméně zveřejněn žádný výzkum, který by toto tvrzení podpořil. Ve srovnání například s Překladačem Google však svého konkurenta DeepL zdaleka překonává. Jak DeepL funguje a kde se vzal? 

Služba používá vlastní algoritmus vycvičený s databází Linguee. Tato databáze obsahuje miliony překladů z různých témat a oborů, takže DeepL má z čeho čerpat. To je klíčový rozdíl oproti ostatním překladačům, protože ty obvykle vycházejí ze slovníků, které však nedodají překladům potřebný kontext. DeepL totiž překládá celé věty najednou a dává si pozor, aby dávaly smysl jako celek. 

Architektura neuronové sítě DeepL obsahuje části architektury Transformeru. Transformery jsou navrženy tak, aby zpracovávaly vstupní data jako přirozený jazyk a poté je překládaly, či jinak s nimi dále pracovaly. Tyto modely strojového učení překládají celý vstup najednou, což jim dává větší “kontextuální povědomí” o tom, co překládají. Tzv. attention mechanism navíc umožňuje transformerům zaměřit se na nejrelevantnější části vstupu pro každý výstup. To znamená, že DeepL opakuje vzor v překladech, které dostaly pozitivní zpětnou vazbu, a naopak. K posouzení kvality překladu využívá DeepL speciální crawlery, které automaticky vyhledávají překlady na internetu. Tímto způsobem se také vyhledává dodatečný učební materiál. 

DeepL nabízí bezplatnou verzi s omezením počtu znaků a placené předplatné DeepL Pro, které poskytuje další funkce a přístup k API. Mezi podporované formáty souborů pro překlad patří soubory Microsoft Word, PowerPoint a PDF. Překladač DeepL podporuje různé jazyky, včetně angličtiny, němčiny, francouzštiny, španělštiny, italštiny, polštiny, nizozemštiny a mnoha dalších. Dobrou zprávou je, že podporuje i češtinu.