Umělá inteligence (AI) začíná transformovat globální ekonomiku a lidskou společnost obecně.

„Právě teď jsme teprve na začátku tohoto přechodu,“ komentoval nedávno na svém blogu Bill Gates a sdělil, že AI „brzy zrychlí tempo nových objevů rychlostí, jakou jsme nikdy předtím neviděli“.

Není sporu, že AI zefektivní ekonomiku a podpoří další vědecký pokrok. V mnoha směrech bude náš život pohodlnější. Nicméně, má i svá úskalí. Existuje hrozba, že technologie umožní vznik společnosti, která by byla pod neustálým dohledem.

V takové společnosti by člověk mohl být nepřetržitě monitorován a každý jeho pohyb trasován. Analyzovali jsme pro vás několik nedávných technologických vymožeností z oblasti AI, které mají tímto směrem nakročeno.

První je ze zdravotnictví a jde o možnost monitorování jedinců pomocí „mikročipů“.

Mikročip jako očkovací průkaz

Bill Gates byl jeden z donorů výzkumu vědců z Kochova institutu při Massachusettském technologickém institutu MIT, kteří v roce 2019 vynalezli s přispěním strojového učení AI a neurální sítě AlexNet druh mikročipu, který lze zavést během očkování pod kůži člověka s cílem shromažďovat vakcinační informace.

Tento pouhým okem neviditelný mikročip (přesně jde o kvantové tečky, anglicky quantum dots) je složen z nano krystalů mědi, zinku a hliníku a vysílá infračervené světlo, jehož frekvence je detekována chytrým telefonem. A v případě potřeby je možné data z mikročipu na chytrém telefonu přečíst.

Vědci pro časopis MIT prozradili některé podrobnosti tohoto výzkumu.

Například uvedli, že mikročip může zůstat pod kůží člověka až po dobu pěti let. Je podle nich bezpečný, protože je zapouzdřen v biokompatibilním polymeru. Vědci prozatím testovali tyto mikročipy jen na laboratorních myších. V testování se bude nadále pokračovat, aby se potvrdila jejich bezpečnost. Další fází je jejich testování na lidech.

Jeden z vědců, který se na výzkumu podílel, je spoluzakladatelem farmaceutické firmy Moderna, Robert Langer. Langer pro časopis MIT sdělil: „Je možné, že by jednou tato ‚neviditelná‘ technika mohla vytvořit nové možnosti pro ukládání, snímání biologických dat a pro aplikaci vakcín. To by mohlo přispět ke zlepšení lékařské péče, obzvláště v rozvojových zemích.“

Vědci dále uvedli, že chtějí v Africe provést u zdravotního personálu šetření, které by jim pomohlo nalézt nejlepší způsob implementace zaznamenávání očkovacích údajů. Pracují prý také na možnosti rozšířit na „mikročipu“ množství zašifrovaných dat.

V budoucnu by samozřejmě „mikročipy“ mohly obsahovat nejen data o očkování, ale další osobní údaje. Jelikož bude možné snímat data chytrými telefony, jejich zneužití pro trasování a obecný monitoring by mohlo být velmi reálné.

AI však neslouží jen jako nástroj pro vytvoření nových technologií, které by mohly přispět ke vzniku společnosti dohledu. K monitorování jednotlivců by mohla sloužit samotná AI.

AI může číst vaše myšlenky, lokalizovat, kde se právě nacházíte

Aza Raskin a Tristan Harris, spoluzakladatelé Centra pro humánní technologie (CHT) a odborníci na AI, v prezentaci z roku 2023 demonstrují některé možnosti a hrozby AI.

„AI je schopný hacknout modem bezdrátového spojení pro trasování osob a pomocí frekvencí bezdrátové sítě vytvořit 3D zobrazení a zaznamenat přesnou lokaci osob v místnosti, včetně jejich různých pozic,“ uvedl Aza Raskin. A dodal, že pro AI hacknutí systémů nebude v blízké budoucnosti obzvláště velký problém.

Podle Raskina se trasování osob může zintenzivnit, jakmile budeme obklopeni bezdrátovou technologií. Raskin měl pravděpodobně na mysli rozšiřující se internet věcí a nano věcí, jejichž přínosy a hrozby jsme analyzovali v jiném článku.

Odborníci z CHT také v prezentaci ukázali, že AI je schopná číst naše myšlenky či pocity. „Představte si, co to může znamenat pro autoritativní režimy,“ varoval Raskin.

O možnostech AI dekódovat myšlenky a pocity lidí se hovořilo také na Světovém ekonomickém fóru v Davosu

Profesorka Nita Farahanyová z americké Duke University ve 2023 na Světovém ekonomickém fóru WEF v Davosu prezentovala, jak AI využívá elektroencefalografii EEG k dekódování lidských myšlenek a pocitů. Na trhu jsou již k dispozici elektronické přístroje – sluchátka, čelenky, kšiltovky a tetování, které jsou schopné rozeznat a interpretovat vlnovou aktivitu mozku.

Podle Farahanyové tak AI může rozpoznat hladinu vašeho stresu, čemu právě věnujete pozornost, ale také například kód vašeho pinu, který uvádíte do přístroje. A je prý jen otázkou času, kdy tato technologie bude implantována ve formě jakéhosi čipu přímo pod kůži člověka.

Ale to není zdaleka všechno, co AI dokáže. Moderní technologie jdou ještě dál.

Virtuální avatar či digitální dvojče

Pomocí AI se vytváří vizuální trojrozměrná reprezentace nebo obraz člověka ve virtuální realitě, jakýsi avatar nebo digitální dvojče. Podle Roberta Saracca, odborníka z Institutu elektrotechnických a elektronických inženýrů IEEE, se díky napojení na informace ve virtuálním světě digitální dvojče stále zdokonaluje a velmi brzy přijde doba, kdy bude digitální dvojče v mnoha směrech chytřejší než samotná fyzická osoba.

V rámci internetu věcí a nano-věcí dochází k neustálému propojení fyzické osoby a digitálního dvojčete, například skrze chytré telefony a osobní počítače. Tohle propojení ale může vést k tomu, že relevantní instituce budou vědět o každém vašem kroku.

Na příkladu možného monitorování digitálního dvojčete během pandemických lockdownů v prezentaci Saracco upozorňuje: „Pokud nebudete následovat a respektovat vládní zákony a opatření, ovlivní to Vaše soukromí a můžete být za to potrestáni…“