Dieta? Striktní jídelníček? Módní záležitost? Asketický život? Ne ne, veganství je daleko víc, je to životní styl, jehož hlavní myšlenkou je ohleduplnost a respekt k přírodě, co nejlepší dopad na zdraví a co nejmenší dopad na ekologii.

Co se vám vybaví, když se řekne „vegan“? Mnoho lidí si pod tímto slovem představí asketického člověka, který si odpírá veškeré potraviny, které obyčejným smrtelníkům dělají tak dobře. Míváme pocit, že množství různých „teriánů“ počínaje vegetariány, přes flexitariány po frutariány přibývá. Tato slova sotva dokážeme vyslovit, natož abychom věděli, co znamenají. A tak nám často připadá, že je to jen jakási póza.

Omyl. Veganství v sobě nese hlubokou myšlenku. Není to jen strava oproštěná od všech živočišných produktů, ale také odmítání jakéhokoliv využívání zvířat pro náš pohodlný život – jídlo, oblečení i další účely, například kosmetické. Vegani se snaží ke zvířatům i přírodě přistupovat eticky, chránit je a odmítají jakoukoliv krutost na nich páchanou. 

A tak jejich jídelníčku nenajdete maso ani jiné živočišné produkty, jako jsou mléčné výroby, vajíčka a dokonce i med. Neholdují ani cirkusům, nenosí oblečení, pro které byla zabita zvířata, a odmítají kosmetiku s živočišnými příměsemi nebo takovou, která byla na zvířatech testována. 

Zdá se vám, že takový člověk prakticky nic nemůže? I to vám vyvrátíme. Výrobci jdou s dobou a nabízejí pestrou škálu veganských produktů, a to nejen potravinových, ale i kosmetických, obuvnických atd. 

V šatníku striktního vegana nenajdete kožešiny ani kůži, peří, vlnu ani hedvábí. Nahrazují je materiály, jako je korek, len, konopí, viskóza, organická bavlna nebo dokonce veganská kůže, kterou představuje například banánový papír, kokos či houby. 

Veganská kosmetika v žádném případě nesmí být testována na zvířatech. Neobsahuje nic „zvířecího“, tedy ani med či včelí vosk, ale také karmín, lanolin nebo guanin, které se používají jako barviva nebo přidané látky. 

Vegani se obvykle snaží podporovat ekologii, lokální výrobce a myšlenku fair traide. To vše dělají pro blaho přírody, všech živých bytostí i pro své vlastní zdraví a spokojený život. A rozhodně neplatí, že vegani si odpírají všechny možné dobroty. I oni si umí pochutnat. A to nejen na zelenině a ovoci, luštěninách, semínkách, houbách či různých alternativách živočišných produktů, jako je tofu či tempeh. Díky své „dietě“ jsou velmi kreativní a dovedou z různých semínek, oříšků, sušeného ovoce atd. vykouzlit báječné dobroty. 

Neplatí tedy mýtus, který se šíří, že veganská strava je dietní. I vegani mohou jíst vysoce kalorická jídla. Vždyť ořechy jsou plné tuku a sušené ovoce plné cukru. Ovšem jsou to jistě kvalitnější ingredience než chemicky zpracované cukrovinky. A tak způsob stravy, o kterém je nutné přemýšlet, aby dodala tělu vše potřebné, pomáhá zlepšit zdraví i kondici. Upravuje krevní tlak, hladinu cukru i cholesterolu, dá se považovat za prevenci před rakovinou, hlavně tlustého střeva.