Zdá se vám, že jste stále skleslí? Usmát se je pro vás téměř nadlidský výkon? Pořád se něco nedaří? Změňte to. Stačí přetočit úhel pohledu a hned bude lépe. 

Stane se. Občas míváme dny, které bychom nejraději zaspali. Děti zlobí, šéf si na nás vylévá vztek, partner tráví čas raději s kamarády – v lepším případě na golfu, v horším případě na pivu, pes se vyčural do postele i přes výslovný zákaz vstupu na chráněné území a rodiče vám těsně před zlatou svatbou oznámili rozchod… 

Každá jednotlivá nepříjemnost se zdá jako drobnost, když se ale sejde jedna k druhé, pak nás semele. Jsou lidé, kteří ve všem vidí to horší a pak ti, kteří se na všem snaží najít to dobré. Možná si řeknete, že když se vám hroutí svět, tak opravdu na tom nejde nic pozitivního dohledat. Ale vězte, že vše je o úhlu pohledu. Týden v kuse prší? Pro pesimistu je to děsná otrava, pro optimistu skvělá věc, že nemusí zalévat. 

Ať už jste náturou pesimista nebo optimista, máme pro vás tipy, které spolehlivě fungují:

 JAKO Z LETADLA

Jestliže vás zasáhne trápení podobné tomu, které uvádíme v úvodu našeho článku, zastavte se a zkuste se na všechno podívat z nadhledu. Když jsme ponoření do problému a rýpáme se sami v sobě, nevidíme nic jiného než jen ten šílený, strašlivý problém. Jsme zahleděni sami do sebe. Ale pokud se na vše podíváme komplexně, z nekonečnosti vesmíru, uvědomíme si, jak malicherné věci řešíme. Už to samo o sobě nám uleví a zlepší náladu. Zkuste to.

VDĚK

Čemu máme být vděční, když nám život hází klacky pod nohy? Divili byste se, kolik věcí přijímáme automaticky, přitom pro mnoho jiných zdaleka tak běžné nejsou. Uvědomte si, co jste v životě dostali, co jste dokázali, co umíte, čeho se vám dostalo. Nemusí to být jen velké věci, jako vila nebo drahé auto. Naopak zaměřte se i na drobnosti. 

Dokázali jste uvařit fantastický oběd, na kterém si všichni pochutnali? Získali jste vysokoškolský diplom? Dostali jste stipendium? Máte možnost vyjet do zahraničí? Jste zdraví nebo jste se vy či někdo z vašich blízkých uzdravil ze závažné nemoci? Buďte za to vděční a poděkujte. 

Buďte vděční, že jste se ráno probudili, že máte před sebou další krásný den, že vás nic nebolí, že se můžete volně hýbat… Všímejte si toho pozitivního ve vašem životě. Na co zaměříme pozornost, to se zintenzivní. To, čemu pozornost nedáme, upadne někam hluboko. 

SPÁNEK

Dobrý spánek je takový všelék. Je lékem na nervy, které dokáže zklidnit. Je lékem pro naše fyzické tělo, které ve spánku čerpá novou energii a regeneruje se. Kolikrát právě na spánku šetříme. Dopřejte si sedm, ještě lépe osm hodin spánku v příjemném prostředí. Ložnice by měla být svatým místem, kde vám bude dobře. Důkladně vyvětrejte, zatemněte, odložte všechny technologie a relaxujte třeba s knížkou. Nechte se ukolébat relaxační hudbou a uvolněte se. Ráno se probudíte s úsměvem na tváři.

POHYB

Pokud se držíte hesla: Sportem k trvalé invaliditě, tak ho změňte. Není nutné se lopotit v posilovně, ale přirozený pohyb na naše tělo působí blahodárně. Při cvičení se vyplavují hormony štěstí – endorfiny. Přidejme k tomu dobrý pocit z vykonané „práce“ a nějaké to kilo dole, a hnedle vám bude lépe. 

JÍDLO

Po výdeji energie si zasloužíme nějakou tu odměnu. Dopřejte si dobré a kvalitní jídlo. Zajděte s partnerem na večeři, nebo s udělejte romantický večer při svíčkách. Nejen co jíme, ale také jak a s kým to jíme, má vliv na naši náladu. Hezky prostřete stůl a vychutnávejte, co nám příroda nabízí. 

 

Chcete-li si náladu zvednout kvalitní stravou, pak se zaměřte na čerstvé ovoce a zeleninu, bílkoviny, komplexní sacharidy a ořechy či semínka. Sacharidy ukojí hlad a pohladí žaludek, bílkoviny na dlouho zasytí, zdravé tuky z oříšků obalí nervy. Tak dobrou chuť a úsměv na tváři.