Ideálně osm hodin denně, tedy celou třetinu dne a třetinu života. Právě tolik času v průměru strávíme v posteli. Nebo alespoň bychom měli. Jak si zajistit, aby kvantita nepřesahovala kvalitu? 

Možná to znáte. Celý den se ploužíte jako mátoha a nemyslíte na nic jiného, než jak večer zaplujete pod peřinu a oddáte se nerušenému spánku. Pak ale ulehnete a…. on nikde. Spánek stávkuje. Místo abyste se oddávali krásnému snění, tak se vám v hlavě honí myšlenky, co všechno jste nestihli, co máte druhý den zařídit, výčitky svědomí, že jste na počítači nechali rozdělanou práci a dětem zapomněli vyprat oblečení na tělocvik. 

Když už konečně klimbáte, vytrhne vás pípnutí telefonu, který hlásí, že vám v mailu přistála zpráva. Hned se po něm s bušením srdce sápete a děsíte se, že si šéf na poslední chvíli vzpomněl s něčím neodkladným. Nakonec zjistíte, že se jedná o obyčejný spam, přesto už nezaberete. Nervy jedou naplno. 

Tak takhle ne!

Poznali jste se v názorném příkladu? Pak patříte mezi většinovou populaci. Přitom kvalitní spánek je nesmírně důležitý. Je to pilíř našeho zdraví, radosti ze života i vitality. Bez dobrého spaní nemůžeme podávat kvalitní výkony v zaměstnání ani ve volnočasových aktivitách. Jsme unavení a na nějaký sport nemáme ani myšlenky. Ruku v ruce s tím se dostavuje vyčerpání, deprese, pracovní selhání a i nějaká ta kila navíc. Přitom by stačilo jediné – dobře se vyspat. 

Jak na to?

Stačí dodržovat pár pravidel:

+ Sbohem televize

Jsou věci, které do ložnice nepatří. Možná právě argumentujete, že vás televize krásné „ukolébá“, ale vaše tělo si to nemyslí. Usínat bychom měli ve „smogově“ čistém prostředí. Tedy bez jakékoliv elektroniky a zařízení, která vysílají tzv. modré světlo. O nějakých večerních thrillerech ani nemluvě.

Za dveřmi ložnice tedy nechte všechny monitory, počínaje televizní obrazovkou, přes počítače, notebooky a ano, i ten mobilní telefon. Pokud už to musí být a není jiná možnost, tak ho alespoň přepněte na tichý režim a diody přelepte speciální páskou, která modré světlo nepropouští.

+ Harmonie

Naopak v ložnici se osvědčí svítit teplými odstíny. Žluté světlo uklidňuje a dobře se nám u něj relaxuje. Lepší, než jedno centrální světlo, je vícero menších svítidel, která navíc mohou navodit romantickou atmosféru. Pěkné lampičky, solné lampy a hezky vypadá i podsvícení nábytku. 

+ Hádky ven

Rozhodně bychom se neměli ukládat k spánku rozhádaní. Snažte se veškeré konflikty s partnerem vyřešit před ulehnutím. Najděte společnou řeč, zklidněte se, a i když máte třeba každý jiný názor, řekněte si, jak se máte rádi, obejměte se a poděkujte si za to, že jeden druhého máte. Hned vám bude lehčeji na duši.

+ Okna dokořán

V některých domácnostech šetří každý centimetr, a tak není neobvyklé, že si vybudují ložnici mezi dvěma místnostmi, jen ji rozdělí jakousi příčkou. Okno, aby pohledal. To určitě není dobré pro spánek. Ložnici musíme dobře vyvětrat. Naše tělo potřebuje dostatek kyslíku a čerstvého vzduchu. Myslete na to a vždy před spaním alespoň na pár minut otevřete okna. Pamatujte, že teplota by se v místnosti, kde spíme, měla držet kolem 17 stupňů.

+ Ledničku na zámek

Taky vás honí mlsná večer, když už máte klid? Celý den o hladu, na jídlo není čas a před spaním by člověk vymetl ledničku. A sledování oblíbeného seriálu bez smažených brambůrků je téměř nemyslitelné. Snaže se ale uléhat bez nacpaného břicha. Není dobré být úplně o hladu, ale větší jídlo bychom měli sníst dvě až tři hodiny před spaním. Máte-li přeci jenom velký hlad, dejte si jen něco lehkého, po čem se bude dobře usínat, třeba banán, jablko či bílý jogurt. 

+ Dobrá postel

Na čem spíte? Není to jen rozkládací gauč? Investice do kvalitní postele a matrace se vyplatí. Pořiďte si i dobré lůžkoviny. Vybírejte prodyšné materiály. Když se ještě zavrtáte do příjemného pyžamka, usínat se bude jedna báseň. Tak dobrou noc.