S umělou inteligencí se roztrhl pytel nejen ve veřejném sektoru díky masivnímu rozšíření jazykových modelů a generátorů obrázků, ale také se AI stala tématem v byznysu. Přinášíme přehled novinek za uplynulých pár týdnů až měsíců.

Je známým faktem, že Microsoft investoval přes 10 miliard dolarů do OpenAI, čímž si zajistil, že nyní smí používat technologie této společnosti ve svém vyhledávači i aplikacích. Nelenil ani Google, který uvedl svého chatbota Barda, ten však musel být záhy stažen pro nespolehlivost. Akcie firmy se z fiaska překvapivě rychle dostaly ven a rostou. To jde říct i o ostatních velkých hráčích, a tak se někdy mluví o investiční bublině (viz např. zde). Nadšení okolo AI tak například učinilo Nvidiu, firmu vyrábějící grafické karty, miliardovou, tedy její obchodovatelná hodnota překročila jednu miliardu dolarů. Její tržby se za druhé čtvrtletí roku 2023 zvýšily meziročně o více než 800 %.   

Vzhledem k velkému humbuku okolo AI není divu, že specialisté na umělou inteligenci budou ke sklonku roku 2023 na předních příčkách žádanosti, jak vychází ze studie Světového ekonomického fóra. Dle webu ITBiz.cz navíc umělá inteligence zamíchá úkoly u nejméně 80 % pracovních míst, tudíž je schopnost práce s AI pro firmy vitálně důležitá, např. v oblasti vztahů se zákazníky. 

Pozici AI specialistů činí ještě žádanější výsledky studie Salesforcu, která zjistila, že téměř čtvrtina zaměstnanců řadí dovednosti okolo AI mezi tři nejdůležitější, třebaže jen jeden z deseti pracovníků tvrdí, že tyto dovednosti má.

Umělá inteligence však nemá v hledáčku jen pracovní pozice IT specialistů, ale i pozice na nejvyšších místech. Např. analytická společnost Gartner ve své tiskové zprávě dává rady CIO (chief information officer – ředitel IT ve firmě), co si pohlídat o umělé inteligenci. Mimo jiné doporučuje, že pro získání větší hodnoty z AI budou potřebné velké organizační změny ve firmě, neboť stávající řešení používající prvky umělé inteligence jsou zaměřená jen bodově. Takové jednorázové použití je dobré, ale nepovede k razantní návratnosti investice do systémů umělé inteligence. Proto ostatně Gartner v dalším bodě doporučuje, že pokud nejsou firmy připravené na masivní restrukturalizaci, je možné používat AI zatím jen externě “v podobě aplikací, API rozhraní nebo outsourcingu konzultantů a specialistů”.