Samota. Pro někoho radost, pro jiného hrůzostrašné slovo. Jak naložit s časem, kdy jsme nuceni být sami se sebou? Využijte ho plnohodnotně. 

Každý z nás potřebuje čas od času být sám. Sám se sebou, se svými myšlenkami, se svým vnitřním já. Když k tomu ale konečně dojde, najednou si s tím nevíme rady. Neumíme to. Jsme nervózní, smutní, nudíme se. A utíkáme sami od sebe. Určitě je dobré naučit se být sám se sebou. Poradíme, jak na to. 

Samota nám o nás samotných hodně prozradí. Mnozí se samoty obávají, protože na ně doléhají vlastní démoni. A tak se neustále snaží lovit různé zážitky, aktivity, práci, jakousi náplň. Podvědomě však hledají možnosti, jak utéct sami od sebe. Naučte se být sami, je to prostor, který patří jenom vám.

Samota není osamělost

Nepleťme si ale termíny. Samota není osamělost. Člověk je tvor sociální, a tak se potřebuje družit, sdílet, být v kontaktu s druhými. Osamělost ale vykazuje omezení sociálních kontaktů. Ruku v ruce s tím přicházejí úzkosti, strach, deprese. Typickým příkladem jsou senioři, kteří nemají možnost, vyjít ven, zabývat se svými koníčky a trpí v domácí izolaci.

Naopak samota přináší bezpečí, komfort a pohodlí. Je to stav, kdy jsme rádi sami se sebou, ale máme v blízkosti potřebnou základnu lidí, s nimiž můžeme být v kontaktu, budeme-li chtít. Samota by měla být dobrovolná a měli bychom si ji užít. Naučit se být sami se sebou. Daleko lépe pak dokážeme čelit nenadálé samotě, která během života tu a tam přijde. Odejde partner, děti vyrazí z domu atd.

Samota je radost

Jak tedy využít samotu a naučit se být sám? Poděkujte za ni a přestaňte se na ni dívat jako na strašáka. Přivítejte ji. A když se objeví nepříjemné pocity? Tak je prozkoumejte. Hledejte jejich příčinu. Co za nimi stojí? Zameditujte si a poznávejte tím sami sebe. 

Vězte, že když se naučíte být sami, budete mnohem svobodnější. Můžeme to přirovnat ke slunečnici a čmelákovi. Přestaňte být tím čmelákem, který neustále hledá další květy. Buďte tím květem, který čmeláka přiláká. Když budete sami se sebou spokojeni, začnete vyzařovat novou energii a lidé se k vám budou rádi vracet. 

Mějte tedy rádi sami sebe, pečujte o své tělo i duši a právě tyto chvíle samoty jsou pro péči ideální. Můžete to brát jako trénink, z kterého se časem stane vyhledávaný rituál. Naučte se vnímat své pocity, nerozptylovat se ničím a čerpat sílu sami ze sebe. Z takového cvičení vyjdete daleko silnější, vnímavější a spokojenější.