Výzkumy ukazují, že optimisté mají delší a zdravější život. Mají nižší riziko onemocnění srdce, lepší imunitu a samozřejmě jsou šťastnější. To už stojí za to změnit myšlení, co říkáte?

Dodnes vzpomínám na rozhovor, který se udál před více než dvaceti lety. Bavily jsme se s mojí spolužačkou. 

Já: „To je paráda, zítra je pátek.“

Ona: „Hm, ale pak bude zase pondělí.“

Tenkrát mě to hrozně rozesmálo, ale jasně to ukazuje dva pohledy na jednu skutečnost. Zkrátka pohled optimisty a pesimisty. 

Můžete si všimnout, že lidé, kteří kolem sebe rozdávají dobrou náladu, humor a pozitivní vibrace, k těm se stejnou měrou to pozitivní vrací. Je to jako bumerang. Co vyzařujeme, to k nám přichází. Můžete to nazývat vyšší mocí nebo zákonem akce a reakce. Je jedno, jaký tomu dáme titulek. Jedno je ale jisté. Když vnímáme situace, které se nám dějí, pozitivně, daleko lépe se s nimi vypořádáme. Na této bázi funguje psychosomatika. 

A protože psychika a fyzické tělo tvoří jednotku a jsou vzájemně úzce propojeni, není se čemu divit, že negativní myšlení přináší nemoci, bolesti a trable. Důvod je prostý a lehce vysvětlitelný. Když se mračíte na celý svět, jste vystresovaní, stáhnou se vám svaly, jste v křeči, srdce buší… Kde je křeč, tam nemůže proudit zdravá energie. A pak vznikají blokády, bolesti i vážnější potíže. 

Ke zdravějšímu životu určitě pomůže změnit myšlení. Zdá se vám to nemožné, když máte zajeté určité vzorce a stereotypy? Je jasné, že to nezvládnete ze dne na den. Říká se, že trvá 21 dní, než se staré schéma promění v novou rutinu. A tak buďte trpěliví. Jakmile si uvědomíte, že se vracíte do starých kolejí, nic si nevyčítejte, jen je opusťte a připomeňte si ty nové. 

Jestliže se vám do mysli vkrádají negativní myšlenky, zahoďte je. Představte si, že je fyzicky házíte do koše. Tím se jich zbavíte. Nebo je spalte. Představte si, že je přikládáte do ohně, který je spálí na popel. Nebo je jen pozorujte a nechte proplout. Nenásilně. Nebabrejte se v nich, nepřipomínejte si je, jen jim zamávejte a pošlete je dál. Místo nich si připomeňte ty nové, pozitivní.