Lidé se mě často ptají, jak já využívám umění Školy Feng Ren Shui. A tak vám dnes dám takový jednoduchý příklad z nedávné doby.

Na přípravném semináři na rok 2023 (děláme tyto semináře pravidelně na každý rok) jsme si se studenty Školy FRS říkali, že je to rok Vodního Zajíce a Letící hvězdy 4. Kromě jiného to znamená, že je to rok budoucí prosperity. Obrazně řečeno, co letos vzklíčí, má v sobě potenciál se dále rozvíjet, růst, sílit a mělo by se tomu v budoucnosti dařit. Takže je tento rok potřeba zasít, aby to mohlo vzklíčit.

V roce 2020 vládla Kovová Krysa a ta nám řekla, že začíná nové tzv. kovové dvanáctiletí a že nám tím Krysa otevírá brány do nové budoucnosti a že již nic nebude takové, jako to bylo dřív. Následující roky nám to jasně ukázaly. A tak jsem věděl, že musím zasít něco úplně nového, že již není možné pokračovat s tím „starým“. A tak jsem tento rok čekal na „semínka“ – nápady, ze kterých se zrodí něco nového, čemu se pak dále bude nově dařit. Využil jsem k tomu tzv. Mezidobí země v lednu, které dává možnosti připravit se na celý rok dopředu. A tak jsem se v lednu připravil na změnu, na něco nového. Předchozí roky (2020 – 2022) mě k tomu postupně vytvářely ty správné podmínky a já je využíval.

A tak jsem od ledna čekal a sbíral semínka – nápady, které mi přicházely. Některé přišly a hned zase odešly. Některé chvíli zůstaly a pak se pomalu vytrácely. Jedno semínko se ale stále vracelo a pokaždé, když přišlo, cítil jsem krásnou úlevu. Jako by mi někdo sejmul z beder tíhu celého světa. Ale po chvíli to zase zmizelo. Postupem měsíců se toto semínko vracelo stále častěji a častěji a ten pocit lehkosti se prodlužoval. Věděl jsem, že v dalším Mezidobí Země v červenci budu vědět, jak s tím, co mi chodilo v první polovině roku naložit, že z toho něco nového opravdu vzklíčí a že se o to budu muset ve druhé polovině roku starat, aby to mohlo růst, protože rok 2024 tomu dá velkou sílu (bude vládnout Dřevěný Drak a letící hvězda 3).

A tak jsem celý červenec pozoroval, co se kolem mě a ve mně děje. Jednoho dne jsem na jedné tramvajové zastávce viděl plakát filmu. Díval jsem se na něj, a jakoby ke mně plakát mluvil a říkal: tento film bys měl vidět. Musím říct, že jsem vůbec netušil o jaký film jde a ani mě nějak nelákalo ho vidět. Ale ten „vzkaz“ z plakátu byl tak silný, že jsem si řekl, že se na film půjdu podívat.

Po pár dnech jsem náhodou v televizi viděl ukázky na tento film a rozhovor s jedním z autorů filmu. Při sledování ukázek a rozhovoru jsem dostal silný pocit, že tento film má odpověď. A co je na tom také zajímavé, lístek na ten film mi byl koupen aniž bych o tom dopředu věděl.

V den, kdy jsem měl jít večer na film, jsem se šel ráno projít. Chodím takto každý den. Je to pro mě taková meditace při chůzi. Chodím do přírody, často k vodě a využívám toto prostředí pro nové nápady, nové ideje, nové možnosti. Mám k tomu takový zelený zápisník, kam si vždy napíši vše, co ke mně při procházce přijde. Nepřemýšlím o tom co to je, prostě si to zapíšu. Proč zelený? No protože to je barva energie Dřeva, která pomáhá novým nápadům, pomáhá ke zrození nového.

A tak i tento den jsem se procházel a zapisoval vše, co mě napadlo. Na konci procházky mě napadlo jedno slovo a tak jsem si ho také zapsal. A zrovna to vyšlo tak, že toto slovo vyšlo na poslední stránku zápisníku (v tu chvíli mi to vůbec nedošlo, toho jsem si všiml až později). Poslední slovo toho dne a poslední stránka zápisníku.

Večer jsem šel do kina na film. Vnitřně jsem věděl, že dostanu odpověď. A tak jsem seděl v kině a sledoval film. Hned v první části filmu se přede mnou na tom velkém plátně objevilo právě to slovo, které jsem si ráno zapsal na poslední stránku zeleného zápisníku. Zaujalo mě to, ale nebylo to ještě „ono“. Ale na konci filmu toto slovo zaznělo ještě dvakrát. Takže toto slovo pro mě ve filmu bylo celkem třikrát. A z Feng Ren Shui víme, že 3 znamená definici, tj. TAK TO JE.

A to byla odpověď pro mě. To je to, co pro mě tento rok vzklíčilo a čemu se mám nyní věnovat, aby to mohlo růst a příští rok zesílit a mít se k životu. MOJE SEMÍNKO ZAČALO KLÍČIT.

Nyní mám již nový zápisník – modrý. Proč modrý? Protože modrá je barvou energie fáze/elementu Vody. Je to energie řeky, která plyne ke svému cíli. Je to cesta, po které máme kráčet k naplnění. A protože mě zelený zápisník dal impulz ke zrození nového, vím jakou cestou nyní mám jít a právě modrý zápisník bude mým průvodcem na této cestě, „lodivodem“ na řece, která má dotéct až do oceánu.

To je krása umění Feng Shui Školy Feng Ren Shui. Je to umění nezasahování (vychází z taoistického wu wei – konej bez zasahování), znát jak se chovají různé formy energie a jak je využít pro svoji cestu k naplnění. Je to možnost získat vedení Nebes a nechat se jimi vést tou správnou cestou. Využívat darů Země, aby mi dodávala potřebnou energii pro tuto cestu.

Je to cesta a síla – Dao De. A já ji využívám každý den. Někdo by řekl že k maličkostem i velkým věcem. Ale z FRS vím, že nejsou malé a velké věci. Jen různé věci mají různou funkci a mohou mě na mé cestě pomáhat, ty využívám. Ale také vím, že jisté věci mě mohou vyčerpávat a těm se vyhýbám. Využívám energii času. Tj. kdy je nejlepší něco dělat. Jako třeba jak jsem v tomto případě využíval mezidobí země a energie jednotlivých roků. Využívání energie místa. V tomto příkladu jsem šel do malého kina, kde jsem naposledy byl jako malý kluk. Protože malé kino mi mělo pomoci si všimnou té odpovědi. Ve velkém kině by tato odpověď mohla zcela zaniknout. Využívám energii lidí, protože každý člověk je jiný a může mě pomoct s jinými věcmi.

Pracuji s uměním Feng Ren Shui již od roku 2007. Je to krátká doba na to, abych mohl toto učení obsáhnout celé, ale dosti dlouhá na to, abych sám na sobě mohl vypozorovat, jak silně a dobře ovlivňuje můj život. Jsou to čáry? Ano, ale ne tak jak si myslíte. Všechny formy energie se ve FRS zapisují pomocí čar – jednotlivé čáry, digramy (dvě čáry), trigramy (tři čáry) a hexagramy (šest čar). Každá z čar dává buď energii Jangu nebo energii Jinu. Kombinace Jinu a Jangu pak vytvářejí danou formu energie, která umožňuje danou funkci. A tak nastavením čar aktivujeme funkci dané energie. Takže jsou to čáry? Ano. Čarujeme? Ano…. No, správně řečeno ČÁRUJEME. Každopádně je to kouzelné umění, které mi pomáhá žít opravdu naplněný život bez zbytečného vyčerpání. Čerpám z tří pokladů (Nebesa, Člověk, Země). Nebesa mě vedou, Země mě živí a tím já – člověk dosahuji svého naplnění, jsem ve svém středu, v životní rovnováze. A energie tří herců života (Čas, Člověk, Prostor) jsou mými pomocníky.