Jak vyřešit problém s emisemi CO2? Zrcadla ve spojení s umělou inteligencí. Takovou odpověď by vám dal tým amerického Heliogenu, ale bohužel to není na první pohled tak jednoduché.

“Zjednodušeně vytváříme vysokostupňovou solární pec,” uvádí jednatel společnosti Bill Gross.

Inovativní na myšlence Heliogenu však není samotné získávání elektrické energie, ale spíše samotná teplota a žár, které se pomocí zrcadel zaměřených na jeden bod získávají. Bill Gross dodává: “Při takových teplotách můžeme pracovat na průmyslových procesech, které by jinak vydávaly velké množství CO2. Výroba cementu, oceli, skla – všechna tato odvětví nepoužívají elektřinu, ale právě teplo.” Emise CO2 v těchto odvětvích nelze jinak snížit pomocí udržitelné energie, ale právě Heliogen s touto inovací toto mění.

Klimatická krize je tu a průmysl po celém světě je jedním z největších producentů CO2.

Foto: Heliogen

Jak to ale Heliogen řeší?

Odpovědí jsou opravdu zrcadla, tisíce zrcadel. Když vezmete jedno zrcadlo a zaměříte ho na jeden bod, vyprodukuje to teplo. Ale tisícovka zrcadel už vyprodukuje teplotu potřebnou ve vysokých pecích světových železáren. Celá technologie běží na umělé inteligenci, která řídí zrcadla pro co nejefektivnější využití paprsků.

Nejtěžším úkolem pro Heliogen bude přesvědčit průmyslové podniky využívající fosilní paliva, aby investovaly do přechodu na tuto technologii. Gross uvedl, že společnost soukromě jedná s potenciálními kupci technologie a plánuje brzy veřejně oznámit své první velké partnery.

“Když přijdeme za cementářskou společností a řekneme, že jim poskytneme ekologické teplo bez CO2 a zároveň jim ušetříme peníze, pak to bude bez debat,” řekl Gross.

Foto: Heliogen

Největším prodejním prvkem je skutečnost, že na rozdíl od fosilních paliv, jako je uhlí, ropa a zemní plyn, je sluneční světlo zdarma.

Heliogen tvrdí, že jejich technologie je již nyní ekonomicky výhodná v porovnání s fosilními palivy, protože je závislá pouze na umělé inteligenci. Otázkou však zůstává, zda giganti průmyslu změní svůj přístup.