Bill Gates neříkal celou pravdu, když odmítal podle něho „fantastická tvrzení, že by existovala možnost čipování lidí během vakcinace proti Covidu-19“.

V roce 2021 v rozhovoru pro americkou stanici USA Today uvedl, že „nechápe, odkud se tyto směšné informace vzaly“.

„To nedává smysl ani technologicky. Možnost, že by existoval tak malý mikročip, který by prošel skrze injekční stříkačku a mohl by monitorovat či ovládat lidi, není vědou. Je to sci-fi,“ řekl Gates.

A pokračoval: „A i kdyby to možné bylo, proč bych se na tom podílel? To nechápu.“

Gatesova podpora vývoje mikročipů vpravovaných pod kůži člověka

Přes kategorické Gatesovo tvrzení jeho Nadace Billa a Melindy Gatesových společně s Čínskou vědeckou nadací finančně podporovali výzkum vědců z amerického Kochova institutu. Ti v roce 2019 úspěšně zkonstruovali druh mikročipu pro shromažďování a monitorování vakcinačních informací.

Podle vědců by se tento pouhým okem neviditelný mikročip (jde o kvantové tečky – anglicky quantum dots) mohl zavést během očkování pod kůži člověka. Chytrý telefon by pak mohl jednoduše data na tomto mikročipu přečíst.

Výzkumníci pro časopis Massachusettského technologického institutu (MIT) v roce 2019 mimo jiné uvedli, že „…tyto mikročipy prozatím testovali jen na laboratorních myších. Ve výzkumu se bude nadále pokračovat, aby se potvrdila jejich bezpečnost. Další fází je jejich testování na lidech….“

Jeden z vědců, který se na výzkumu podílel, je spoluzakladatelem farmaceutické firmy Moderna, Robert Langer. Langer pro časopis MIT sdělil: „Je možné, že by jednou tato ‚neviditelná‘ technika mohla vytvořit nové možnosti pro ukládání, snímání biologických dat a pro aplikaci vakcín….“

Růst Gatesova majetku během pandemie

Majetek Gatese se během pandemie (přesně od března 2020 do května 2022) dle serveru Inequality s odvoláním se na Forbes zvýšil o 30 miliard dolarů (z 98 mld. na 129,8 mld. dolarů). Ačkoliv tímto nekonstatuji, že k růstu došlo díky aktivitám souvisejícím s pandemií, je známo, že vakcíny nejsou pro Gatese nějakou novou obchodní příležitostí.

Moderna byla jedna z farmaceutických firem, která během covidové pandemie uvedla na trh nové mRNA vakcíny. Ty se staly velkou investiční příležitostí i pro Gatese, jak uvádí webové stránky jeho Nadace.

Již v roce 1999 Gates s cílem rozšířit očkování ve světě založil mezinárodní organizaci Gavi Alliance. Jeho nemalé finanční příspěvky Světové zdravotnické organizaci WHO jsou dlouhodobě zaměřené z velké části právě na vývoj a distribuci vakcín.

Faktem je, že se Gatesovi tyto investice vrací. Jak sám uvedl, návratnost investic do vakcín je přibližně 20 ku 1.

Nanočástice ve vakcínách mají podle Gatese schopnost se samostatně shlukovat

Gates v rozhovoru pro americkou stanici USA Today také uvedl, že „vytvářet mRNA vakcíny je velmi jednoduché a levné. Je to až magické. Bezpochyby během příštích pěti let bychom s nimi měli různě experimentovat. Existuje mnoho nanočástic lipidů a některé jsou schopné se různě samostatně shlukovat“.

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, nanočástice v mRNA vakcínách podle mnohých studií tyto schopnosti opravdu mají.

„Spontánní organizace molekul ve mRNA vakcínách a schopnost nanočástic se samostatně shlukovat umožňuje jinými slovy ušít vakcíny na míru podle požadovaných vlastností,“ uvádí se ve studii amerických profesorů s názvem Samoshlukovací mRNA vakcíny. Další studii popisující tyto technologické vymoženosti mRNA vakcín najdete zde.

Analýzy samoshlukovacích nanočástic v mRNA vakcínách připomíná projekty americké vojenské laboratoře DARPA s názvem „žijící slévárny“ (anglicky living foundries) a „žijící farmacie“ (anglicky living pharmacy), které mají přesah také do civilní sféry, například do zdravotnictví. Podrobnosti tohoto projektu jsme analyzovali v tomto článku.

Na světě je také první samoreplikující se mRNA vakcína

Koncem roku 2023 se Japonsko stalo první zemí na světě, která schválila novou samoreplikující se mRNA vakcínu. Samoreplikující se RNA je vytvořena tak, aby po dodání do lidských buněk vytvořila více kopií sebe sama. Firma s názvem Meiji Seika Pharma by ráda uvedla tento typ vakcíny i na evropský trh. Jako by si slova Gatese o různém typu experimentování s mRNA vakcínami vzali vědci k srdci. Je otázkou, jestli tento rapidní vývoj mRNA technologií není na úkor lidského zdraví.