Bezobalové obchody zažívají boom. Je vidět, že nám není lhostejný dopad na naši planetu. 

Důsledně se snažím třídit odpad, redukovat jeho množství, přesto se pokaždé, když vynáším plasty do kontejneru, zděsím, kolik toho vyprodukuji. Sama. Není mi to příjemné a o to víc si uvědomuji, jak nešetrné je nakupování pro jednu osobu. Velká rodinná balení nespotřebuji a když spočítám to množství jogurtů, sýrů apod…. 

A těch odpadkových košů, které denně vynáším, plných slupkami od brambor, zeleniny a dalších drobností, které v létě na chalupě míří rovnou do kompostu. A tak jsem se začala poohlížet po možnostech, jak i ve velkém městě minimalizovat svou odpadovou stopu. Začala jsem se zajímat o Zero Waste.

Co že je to tajemné slovo?

Zero Waste překládáme jako „žádný odpad“. Zcela bezodpadově žít v dnešní době je zřejmě nemožné, ale můžeme alespoň minimalizovat tvorbu odpadu. Snahou je zlepšit životní prostředí, své zdraví i zdraví zvířat. 

Tato myšlenka se drží pěti R:

Refuse – odmítání

Reduce – redukování

Reuse – použití znovu

Rot – rozklad

Recycle – recyklace

Tedy odmítáme vytvářet množství odpadu, jednorázové výrobky redukovat, pokud možno použít znovu, co lze, kompostovat a odpad, který jsme vyprodukovali, třídit. 

Jak toho docílit? 

Není nutné dělat hned velké kroky a zcela se vzdávat všeho, co nám funguje. Jako první krok stačí přemýšlet, co kupujeme:

+ Nenechte se ovládat slevami a kupovat ve velkém, co stejně nestihnete spotřebovat. Pak to zbytečně letí do koše.

+ Promyslete, co můžete vyrobit doma. Často jen z pohodlnosti nebo ze zvyku sáhneme po ochucené omáčce ve skleničce nebo ještě hůře v plastu. Přitom stačí pár ingrediencí a doma si připravíme lepší, zdravější a levnější.

+ Zvažte, zda vaše oblíbené jídlo, které běžně kupujete, není i v alternativě vratného obalu.

+ Ovoce a zeleninu v supermarketu vkládejte do „nekonečných“ sáčků, které můžete používat opakovaně.

+ Co není nutné kupovat v obalu, nakupujte bezobalově.

+ Pokud tato možnost není, pak místo igelitových sáčků používejte papírové (třeba na pečivo).

+ Jogurty, mléko atd. se snažte kupovat ve skle.

+ Místo svačinových sáčků dávejte dětem svačiny do krabiček, které používáte opakovaně.

+ Máte-li větší rodinu, kupujte rodinná balení. Místo čtyř kelímků jogurtu postačí jeden velký kyblík. (Ten třeba ještě využijete na uskladnění rýže).

+ Také je šetrnější, když se domluvíte s kamarády a nakoupíte větší množství dohromady, o které se následně podělíte.

+ Nenechte zkazit potraviny.

SWAP

Máte tendenci neustále nakupovat nové oblečení? Skříně k prasknutí? Přitom spoustu věcí jste ani nevzali na sebe? Nekupujte, nevyhazujte, vyměňujte. Dnes jsou tolik populární swapy prakticky čehokoliv. Výměnné obchody fungují v oblečení, domácího vybavení i rostlin. Vydejte se na některý z nich. Budete mít dobrý pocit, že vaše věci skončily v dobrých rukou, zároveň sami přijdete k novým a neotřelým kouskům. A ještě se u toho dobře pobavíte. 

SDÍLEJTE

Začíná být v kurzu sdílená ekonomika. Co to znamená? Proč mít doma pro každého člena jeden automobil? Pokud jezdíte opravdu jen občas, vyplatí se sdílet. Půjčte si, pronajměte atd. To se netýká jen auta, ale prakticky čehokoliv, ať už je to lyžařská výbava, nářadí. 

ROZBITÉ OPRAVIT

Rozbil se vám spotřebič a hned se poohlížíte po novějším kousku? Přitom by možná stačilo jen vyměnit šňůru, tu něco přilepit, tu něco zašít. Někdy stačí trocha kreativity a z rozdrbaných kalhot máte nový model. 

BEZ OBALU

Jak jsme se již zmínili výše, velkou měrou se na Zero Waste myšlence podílí nakupování bez obalu. I proto vznikají stále další bezobalové obchody. Seženete v nich téměř výhradně nebalený sortiment, případně výrobky ve vratných obalech. Jak to funguje? Přinesete si vlastní obal (sklenici, sáček), do které nasypete například luštěniny, nalijete mošt či kosmetiku. Nejen že budete zdravější, ale když si vše spočítáte, tak vcelku ušetříte. Ony totiž ty nádherné obaly v obchodech poměrně dost stojí. 

LOKÁLNĚ

Naše babičky neměly jinou možnost. Jedly, co se zrovna urodilo. A to je také myšlenka lokálnosti. Kupujte produkty, které byly vyrobeny tady u nás. Nejen že podpoříte české výrobce, ale také nebudete přispívat k uhlíkové stopě. Jen si uvědomte, jakou vzdálenost muselo absolvovat exotické ovoce. 

NEVYHAZOVAT

Je zbytečné nechat zkazit ovoce nebo zeleninu a pak je vyhodit. Když už jim dochází kondice, můžete je nasušit, zamrazit, uvařit pyré, kompot, upéct z nich něco dobrého nebo je nechat zkvasit. A když už se nepodaří je zachránit, šup s nimi na kompost. 

KOMPOSTÉR

Nemáte ve městě možnost kompostu ani poblíž popelnici na bioodpad? Pořiďte si verikompostér. O biologický odpad se postarají žížalky, které se vám za něj odvděčí skvělým hnojivem. 

LÁTKA MÍSTO PAPÍRU

Používáte výhradně papírové kapesníčky nebo utěrky? Je to sice jednodušší a nedá to žádnou práci s praním, ale toho odpadu. Vyměňte je za látkové. Také odličovací tampónky můžete používat ty z jemného froté, které hravě vyperete.