Mistr Wu řekl svým žákům: Choďte jen na místa, ke je silná Qi (životadárná energie). Učení Školy Feng Ren Shui nás učí využívat co nejvíce právě taková místa – kde je silná a zdravá energie (nebo si je vytvářet např. pomocí interiérového řešení našeho domova). Kde taková místa najdete třeba v Praze?

Velmi zajímavé místo je pražská Stromovka. Ta si prošla za poslední léta velkou proměnou a musím říci, že poměrně povedenou proměnou. Při procházce tímto rozhlehlým zajímavým parkem narazíte na místa, kde je velmi příjemná jangová energie a pak jsou tu zde i místa s uvolňující jinovou energií. To přispívá k celkové rovnováze Jinu a Jangu, která je pro život velmi důležitá.

Velice „štíhlé“ a vysoké stromy ve Stromovce vytvářejí plochy, kde převažuje aktivní jangová energie. Tato místa jsou vhodná na sportování a aktivní cvičení. Jsou také vhodná pro rozproudění vaší energie. Pokud máte např. pocit, že jste se v životě nějak zadrhli, nebo máte zablokovanou energii v těle (a díky tomu trpíte nějakou zdravotní nerovnováhou), pak vám tato místa pomohou tuto energii rozproudit při příjemné procházce, nebo při mírném běhu.

Naopak stromy, které se rozpínají více do šířky posilují jinovou energii v místech, kde se nacházejí. Jsou také často u příjemné klidné vodní plochy, kdy právě fáze Vody (pět fází: Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda) vytváří nejsilnější Jin. Zde se můžete velmi krásně zklidnit a vyřešit tak nějaké stresové či jinak náročné situace, pokud je právě prožíváte. Energie Vody a Dřeva (zeleň podporuje energii fáze Dřeva) vám také pomůže energii uvolnit. Pociťujete-li nějaké napětí, nebo pokud se ve vás energie hromadí a vy nejste schopni ji odčerpat, tak právě zde vám tato místa pomohou. Když to navíc spojíte s pomalejší a volnou chůzí (chůze také podporuje energii Dřeva) bude uvolnění energie ještě lepší.

V místech se silný Jinem se také můžete věnovat meditaci, kontemplaci, uvolňujícím dechovým cvičením či např. cvičením Qi Gong nebo Tai Chi apod. Nebo zde prostě můžete v klidu jen tak být a odpočívat.

Pokud nic v životě neřešíte a vaše energie jsou vyrovnané, tak jen procházka celým parkem, kdy budete různě procházet jangovými a jinovými místy vám pomůže obě energie posílit a vyrovnat. Což slouží k vaší celkové životní rovnováze, pevnému zdraví a celkové odolnosti.

V letních měsících si energie Stromovky opravdu můžete užít naplno.